Het vertrouwen dat het Atos nog lukt nieuwe kredieten bij de banken los te peuteren, daalt met het uur. Aangesteld nu is een derde onafhankelijke partij, een ‘mandatoire ad hoc’ die in een uiterste poging onderneemt om een noodfinanciering te regelen. De ondernemingsleiding is daar zelfstandig niet meer toe in staat. De kapitaalverhoging die afgelopen zomer werd aangekondigd, is sowieso van de baan. Dat maakte Atos maandag bekend.
De beurs reageerde op dat nieuws met een koersdaling van dertig procent. De kas raakt leeg, Atos heeft acuut geld nodig. De ad-hoc-agent moet ook de gesprekken met de banken leiden om een herfinanciering te vinden voor leningen die over niet al te lange tijd aflopen. De schuldenmuur bedraagt 3,65 miljard euro aan leningen en obligaties. Deze bedrijfsobligaties worden met een korting van ongeveer vijftig procent verhandeld, een teken dat de financiële markten weinig fiducie hebben in een goede afloop. Volgens Atos heeft het ad hoc-mandaat alleen betrekking op de financiële schulden. Ontkend wordt dat deze constructie impact heeft op werknemers, klanten en leveranciers.
Miljardair
Ook onduidelijk is in hoeverre de gesprekken zijn gevorderd met de Tsjechische miljardair Kretinsky die de outsourcing-activiteiten (Tech Foundations) van de Atos Groep wil overnemen. Onlangs zei Atos dat voor het eind van januari een akkoord moeten worden bereikt, anders zou de hele deal geen doorgang meer vinden. Nu stelt de it-groep dat nog verder wordt onderhandeld zonder de zekerheid van een resultaat.
Intussen vinden nog besprekingen plaats met Airbus over de overname van bedrijfsonderdelen op gebied van cybersecurity, big data en supercomputers. Als Atos geen overeenstemming met Kretinsky weet te bereiken, dan wordt de onderhandelingspositie tegenover Airbus zwak. Atos moet dan met het mes op de keel besprekingen voeren over onderdelen die het meeste perspectief bieden en nog wel 1,5 en 1,8 miljard euro kunnen opbrengen. Een denkbaar scenario is dat Atos tijdelijk een soort staatsbedrijf wordt dat door de Franse overheid in leven wordt gehouden. De Senaat is zich al aan het voorbereiden op een dergelijke oplossing.