2023: ’terug naar normaal’ en veel add-ons
Een eindspurt op de Nederlandse ict-overnamemarkt leverde het vierde kwartaal van 2023 iets meer transacties op dan het derde kwartaal: 97 ten opzichte van 94. Een investeringsdip zoals in andere bedrijfssectoren is de ict-branche vorig jaar bespaard gebleven. Sterker nog, de sector staat op de radar bij private-equity-partijen, met name het percentage add-ons is sterk gestegen. Dit wordt onderstreept door het overzicht van geregistreerde transacties op de Nederlandse ict-overnamemarkt, samengesteld door het financieel adviesbureau CFI en Computable.
Al met al leverde de Nederlandse ict-markt in 2023 (393 transacties) wel wat deals in ten opzichte van 2022 (521 transacties), maar dat jaar was net als 2021 een topjaar. ‘Het aantal deals in 2023 weerspiegelt meer het niveau van vóór de coronapandemie. Al speelde in de eerste helft van het jaar macro-economische onzekerheden, zoals renteverhogingen en geopolitieke spanningen, een rol, wat leidde tot uitstel van transacties’, licht Randy de Visser, vice-president in het ict-team van CFI, toe. ‘In de tweede helft van het jaar stabiliseerde de macro-economische situatie, met geen verdere renteverhogingen in het vooruitzicht. De Amerikaanse en Europese centrale banken mikken op een ‘soft landing’, licht bijsturen om zo een recessie te vermijden. Deze kalmering in de markt resulteerde in normalisering van bedrijfswaarderingen, en de buitensporig hoge prijzen van voorgaande jaren werden niet meer betaald.’
Al tekent Ramon Schuitevoerder, hoofd van het ict-team en partner bij CFI, daarbij aan dat er nog wel zijdelingse bewegingen merkbaar zijn die die rust zouden kunnen beïnvloeden. ‘Er zijn tekenen van economische afkoeling in landen zoals Duitsland en België. Echter, het blijft de vraag in hoeverre deze ontwikkelingen een significante impact hebben op de techsector.’
Alloceren
Want hoewel het aantal deals in 2023 daalde, bestond er nog volop belangstelling om in ict te investeren. Private-equity-firma’s beschikken momenteel over aanzienlijke ongebruikte middelen, bekend als ‘dry powder’, en hadden toegang tot een aanzienlijk financieringskrediet om bijvoorbeeld add-on-investeringen te doen. Zij alloceren van hun kapitaal steeds meer aan de ict-sector. Die kent stevige fundamenten met software-abonnementen en managed-servicescontracten die zorgen voor terugkerende inkomsten. Dat maakt een eventuele dip ook niet zo diep.
De Visser ziet in het vierde kwartaal van het jaar een belangrijk signaal voor die aanhoudende interesse in de ict-sector. Hij merkt op dat er meer grote deals plaatsvonden en private-equity actiever werd in het investeren in nieuwe ondernemingen. Bovendien is de (secondary) exit-markt gezond. Een voorbeeld hiervan is de overname door de Nederlandse investeerder Rivean Capital van het belang in Dataciders van het Duitse Auctus Capital Partners. Dataciders is een Duitse aanbieder van data- en analytics-diensten. De CFI-analist verwacht dat deze positieve trend in de ict-sector zich in 2024 zal voortzetten.
Wat voorts in het oog springt is de nogal altijd aanwezige belangstelling van Amerikaanse en Engelse bedrijven en private-equity-partijen. Die zien Nederland als een springplank voor het verkrijgen van een (sterkere) markpositie op het Europese continent. Bijvoorbeeld, het Amerikaanse ECI Software Solutions. Dat kocht eind vorig jaar de Treetop Group van de Nederlandse investeerder Nedvest. Treetop is gespecialiseerd in bedrijfssoftware voor de bouwindustrie in Nederland, bestaande uit de onderdelen Admicom, Kraan, Technosoft, TreeICT (voorheen Herke ICT), HomeDNA en Frank. Het was de eerste acquisitie van ECI (gesteund door Leonard Green & Partners) in de bouwsector buiten de Verenigde Staten. Ook vergrootte de overname van Treetop ECI’s aanwezigheid in Europa.
Of neem de Britse investeerder Expedition Growth Capital. Die stak begin december twintig miljoen euro in de scale-up Rentman. Het bedrijf uit Utrecht biedt een saas-oplossing voor het beheer van materialen en medewerkers die worden ingezet bij evenementen en mediaproducties en wil stappen zetten in onder meer de VS.
Toevoegingen en niches
Maar voor alles was 2023 het jaar van de add-ons, benadrukt Schuitevoerder: vervolgovernames om een tech-platform te versterken bleven onverminderd populair. Hij wijst als voorbeeld op Sogelink, een Franse leverancier van softwareoplossingen voor professionals op het gebied van infrastructuur, bouw en vastgoedbeheer. Daar stapte de Franse investeerder Keensight in 2019 in om het platform internationaal middels acquisities uit te bouwen, zoals van de Nederlandse bedrijven Locatiqs (april 2022) en Regeldienst (oktober 2023). Afgelopen november stapte ook nog het Luxemburgse CVC Capital Partners in.
Een ander treffend voorbeeld van een add-on-acquisitiestrategie is de aansluiting van Test Automation Group bij een reeds bestaande groep testspecialisten. Test Automation Group, die uit DeTesters, TestCoders en TechChamps bestaat, voegde zich bij de combinatie van Bartosz, PTwee en Squerist, collectief bekend als TestingCo. Deze samenwerking werd gefaciliteerd en ondersteund door de investeerder Exponent, die eerder dat jaar al is ingestapt bij TestingCo. CFI begeleidde deze transactie aan de zijde van de Test Automation Group.
Al met al laat het vierde kwartaal opnieuw een gevarieerd beeld zien van ict-deals, met wel een bovenmatige interesse in software, stelt Schuitevoerder vast. Hij stipt nog een andere deal aan waarbij CFI betrokken was: de verkoop van Memorix (onderdeel van Picturae) aan de Zweedse Vitec Software Group. CFI adviseerde hierbij Picturae-investeerder Karmijn Kapitaal. ‘Memorix levert erfgoed- en collectiebeheersoftware. Het zijn leuke niches, dit soort software met een maatschappelijk randje. En, zoals je ziet, ook hiervoor bestaat buitenlandse belangstelling.’
Opmerkelijke deals
Nog een paar opvallende transacties uit het vierde kwartaal van 2023 (zie voor het gehele overzicht de PDF hieronder):
– Conclusion wil onder de hoede van zijn eigenaar NPM Capital niet alleen in de Benelux maar ook in andere Europese landen expanderen. De it-dienstverlener nam in oktober een meerderheidsbelang in de Portugese bedrijven Score Consulting (SAP-specialist) en Neotalent, een wervings- en detacherings-ict-bureau met meer dan achthonderd ict’ers actief in softwareontwikkeling, data-analyse, clouddienstverlening en engineering.
– De Franse it-dienstverlener Prodware lijfde in oktober Protinus IT uit Houten in. De managed sourcing-specialist voor inkooptrajecten ziet, door onderdeel te worden van het ecosysteem binnen de Prodware Group, grote groeikansen liggen, ook internationaal. Protinus IT blijft onder eigen naam actief op de markt.
– Pride Capital Partners (het vroegere Main Mezzanine Capital) laat zich meer en meer zien als private-equityspeler in plaats van mezzanine-leningverstrekker. Zo financierde Pride in november de add-on-overname van Use IT ICT Training & Services door it-dienstverlener Fivesparrk. Ook nam het in december een minderheidsbelang in Rubicon, een e-governmentprovider in Oostenrijk en Zwitserland.
– De Zweedse Lyvia Group pleegde in december zijn eerste overname in Nederland: Facility Kwadraat. Dit bedrijf uit Den Bosch levert software-as-a-service (saas) voor facility management, meerjarenonderhoud, huurbeheer en vastgoedbeheer.
-Het Britse Xalient, specialist op het gebied van identity and access management (iam), nam in december zijn Haagse branchegenoot Grabowsky over.
– En weer een ander Brits bedrijf, Tax Systems (leverancier van belastingcompliance-software), liet in dezelfde maand zijn oog vallen op TaxModel. Dit bedrijf uit Den Bosch is gespecialiseerd in innovatieve fiscale technologie.
– Detron Zetacom Groep (DZG) kocht in december het in Hoevelaken gevestigde Yourizon, gespecialiseerd in kritische alarmering. DZG breidt hiermee zijn positie en klantenportefeuille uit in de professionele markt voor zorgautomatisering en alarmering.