De eigenaren van ChipSoft (ziekenhuissoftware), vader Gerrit en zoon Hans Mulder, hebben zichzelf een meer dan riant dividend uitgekeerd. Uit de jaarrekening 2021 en 2022 leidt zakenblad Quote af dat in die periode 222 miljoen euro is overgemaakt aan beide eigenaren. De kaspositie nam met tweehonderd miljoen euro af. Voorheen betaalde het duo slechts mondjesmaat dividend aan zichzelf uit.
Uit de gecombineerde cijfers van 2021 en 2022, die onlangs als één jaarverslag bij de Kamer van Koophandel zijn gedeponeerd, blijkt ChipSoft onverminderd rendabel. Over die twee jaar verdiende het Amsterdamse softwarebedrijf 121 miljoen euro op een omzet van 302 miljoen. De winst blijft ondanks alle kritiek vanuit de medische wereld stijgen. Want in 2020 behaalde ChipSoft een nettowinst van 33 miljoen euro, ongeveer een derde van de omzet.
Vergrootglas
Opmerkelijk is dat het dividendbeleid veranderde nadat ChipSoft in de Tweede Kamer onder een vergrootglas kwam te liggen. Eind november 2020 constateerden de Kamerleden Joba van den Berg (CDA) en John Kerstens (PvdA) dat ict-bedrijven in de zorg zoals ChipSoft disproportionele winsten maken van meer dan veertig procent. Bovendien spraken zij hun verontwaardiging uit over het feit dat ict-aanbieders hun prijzen soms in korte tijd verviervoudigen, zoals de applicatie ZorgDomein. Dure applicaties eisen een steeds groter deel van de vergoeding op voor medische behandelingen in het ziekenhuis. Volgens het voormalig Kamerlid Wim-Jan Renkema (GroenLinks) maken bedrijven die gegevens beheren in de zorg, winstpercentages tot tachtig procent.
In 2022 eiste het CDA dat toenmalig minister Ernst Kuipers (VWS) ingrijpt op de markt van ziekenhuissoftware. Joba van den Berg vond het ongezond dat één partij – Chipsoft – deze markt domineert. Maar de bewindsman weigerde een maximale winstmarge wettelijk vast te leggen. ‘Het is aan zorgpartijen zelf om de juiste ict-producten tegen de juiste prijzen in te kopen. Bedrijven mogen een eerlijke prijs vragen voor het leveren van hun producten of diensten, maar er mag geen sprake zijn van misbruik van een economische machtpositie,’ antwoordde Kuipers.
Maar uit een rapport van KPMG bleek dat ziekenhuizen zich klem gezet voelen door Chipsoft, veruit marktleider bij ziekenhuis-informatiesystemen (zis) en elektronische patiëntendossiers (epd). Overigens probeerde Chipsoft via de rechter tevergeefs publicatie van deze marktverkenning die KPMG in opdracht van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) had uitgevoerd, tegen te houden.