De Fraudehelpdesk meldt een forse stijging in het aantal financieel gedupeerden van online-fraude. Vooral vacaturefraude neemt hand over hand toe. De financiële schade was vorig jaar bijna 200 keer zo hoog als in 2022.
Veel fraude loopt via werk-aanbiedingen met ingewikkelde constructies. De gedupeerde ‘thuiswerkers’ worden verleid tot het doen van ‘investeringen’; een kwestie van pure misleiding. Ook worden ze uitgenodigd om op een phishing-link te klikken die toegang geeft tot hun bankrekening.
Het aantal valse sms’jes nam in 2023 met 260 procent toe vergeleken met het jaar daarvoor. De meeste meldingen betroffen hulpvraag-fraude. Iemand die doet alsof hij een familielid is, stuurt een ‘appje’ waarin om geld wordt gevraagd. Momenteel wordt die poging tot fraude vaak voorafgegaan door een sms met het verzoek zélf een WhatsApp-bericht te sturen naar een bepaald nummer.
Ook ontving de Fraudehelpdesk veel meldingen van phishing-sms’jes die van een bank leken te komen. Verder kwamen nogal wat valse betaalverzoeken binnen van zogenaamd de Belastingdienst en het CJIB. Afpersing via sms kwam eveneens regelmatig voor.
44,5 miljoen schade
In het callcenter ontving de Fraudehelpdesk in 2023 ruim 57.000 fraudemeldingen. Via de geautomatiseerde valse-e-mailcheck kwamen daarnaast meer dan 560.000 verdachte e-mails binnen, een stijging van 35% ten opzichte van een jaar eerder. In totaal werd in 2023 voor 44,5 miljoen euro aan schade gemeld.
In totaal kwamen ruim 15.636 meldingen binnen van mensen die per sms werden benaderd. Van hen meldden 118 ook financiële schade. Het totale schadebedrag hiervan bedroeg gemiddeld ruim zesduizend euro per persoon. Daarbij moet opgemerkt worden dat phishing niet altijd direct resulteert in financiële schade. De dreiging zit daarbij in het afstaan van persoonlijke gegevens.