Het Rijks ICT-dashboard is opnieuw aangepast. De website bevat informatie over grote- en hoogrisicoprojecten bij ministeries. Onder meer de geraamde kosten en de doorlooptijd worden daarin vermeld. In de nieuwe versie is de informatie uitgebreid met de maatschappelijke voordelen van de grote ict-activiteiten en de onderwerpen informatiebeveiliging, artificiële intelligentie en algoritmen. Demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen lanceerde het verrijkte dashboard op woensdag 24 januari officieel met een speech, gevolgd door een paneldiscussie.
Het Rijks ICT-dashboard bestaat sinds 2011 en ondervond in al die jaren de nodige kritiek. Zo stonden lange tijd veel grote ict-projecten op groen, terwijl dat in de praktijk anders lag. Ook werd het overzicht slecht bijgehouden en was het ondoorzichtelijk.
Het dashboard is in de afgelopen jaren een aantal malen vernieuwd. In 2021 vroeg de vaste commissie Digitale Zaken van de Tweede Kamer nog om meer inzicht en transparantie in de ict-kosten. Dat moet in de nieuwe versie terug te vinden zijn. Het doel, schrijft het ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties (BZK) is om ‘openheid te bieden en kennis te delen’. Ook moet het dashboard op een toegankelijke wijze de toegevoegde waarde van ict en informatievoorziening in beeld te brengen.
Breed publiek
Waar voorheen het paneel vooral werd gezien als ondersteunend instrument voor beleidsmakers en journalisten moet het nieuwe dashboard een breed publiek informeren: van Tweede Kamerleden tot geïnteresseerde burgers en medewerkers bij overheidsorganisaties. Naast gegevens over grote ict-projecten, is er nu meer informatie te vinden, bijvoorbeeld over de maatschappelijke voordelen van ict-projecten en de onderwerpen informatiebeveiliging, artificiële intelligentie en algoritmen. Verder is het dashboard gebruiksvriendelijker en heeft het nu een A-status voor digitale toegankelijkheid. Wel is het actuele totaaloverzicht met update-meldingen verdwenen.
Volgens BZK staat het Rijks ICT-dashboard na de lancering niet stil en wordt het in 2024 verder vernieuwd. Zo wordt het instrumentarium volledig opensource. Daarnaast wordt verder gewerkt aan het toevoegen van meer inhoudelijke duiding en inzicht in Kamervragen over ict-activiteiten, de aanbevelingen van het Adviescollege ICT-toetsing en de begroting van digitalisering.