De Europese Commissie gaat Europese startups, kleine en middelgrote bedrijven ondersteunen bij de ontwikkeling van betrouwbare artificiële intelligentie (ai) die de waarden en regels van de EU respecteert. Een breed pakket maatregelen is in dit verband aangekondigd. Betrokken bedrijven krijgen voorrang bij de toegang tot supercomputers.
Brussel wil zogenoemde ‘ai-fabrieken’ opzetten, open ecosystemen rond openbare highperformancecomputers waarop grote, ingewikkelde modellen zijn te trainen. Rond de ontwikkeling van generatieve-ai-modellen en hun toepassingen moet een fysieke infrastructuur komen, die ook naburige of goed verbonden datacenters omvat. Toegang tot grote rekencapaciteit vormt voor startups momenteel een flinke belemmering. Daarnaast wil de commissie ook allerlei activiteiten organiseren die ai-talenten aantrekken.
Ook komt er een ai-bureau in de commissie dat beleid kan ontwikkelen en coördineren. Tevens wordt dit agentschap belast met het toezicht op de uitvoering en handhaving van de EU AI Act. Verder stuurt het uitvoerende orgaan van de Europese Unie aan op financiële ondersteuning, gemeenschappelijke Europese data-ruimtes en andere initiatieven die ai-starters van de grond kunnen tillen.
Daarnaast volgt de oprichting van twee Europese Digitale Infrastructuur Consortiums (EDICs). In samenwerking met meerdere lidstaten gaan deze groepen een gemeenschappelijke Europese infrastructuur in taaltechnologie en geavanceerde ai-tools ontwikkelen om steden beter te laten functioneren. Daarbij valt te denken aan het beheersen van verkeersstromen en betere afvalverwerking.
Brussel wil hiermee laten zien dat ze niet alleen ai-wetten en -regels uitvaardigt maar ook de innovatie en ai-starters stimuleert.