ASML heeft in het laatste kwartaal van 2023 voor liefst 9,2 miljard euro aan orders binnengehaald, waarvan 5,6 miljard euro voor de zeer geavanceerde euv-machines. Ook de duv-machines van een generatie eerder vonden gretig aftrek. Een mijlpaal was dat Intel ‘s werelds eerste ‘high-na-systeem’ ontving, het neusje van de zalm op gebied van chipmachines.
ASML behaalde in het vierde kwartaal veel betere cijfers dan verwacht. De omzet klom naar 7,2 miljard. Ook de brutomarge van 51,4 procent lag boven de verwachtingen. Over het hele jaar kwam de omzet op 27,6 miljard euro uit. De winst steeg naar 7,8 miljard euro. Vooral China rammelde in Veldhoven aan de deur voor extra duv-machines, vooruitlopend op de exportbeperkingen die door Amerika zijn afgedwongen. Onder meer persbureau Bloomberg wees op de Chinese koopwoede in de tweede helft van het jaar.
Wel handhaaft ASML zijn voorspelling dat het lopende jaar stabiel blijft. De omzet zal dit jaar niet verder stijgen. Dit betekent dat de hightechfabrikant zich de komende maanden kan voorbereiden op de aanzienlijke groei die voor 2025 wordt verwacht.
Voortekenen wijzen uit dat de wereldwijde chipindustrie zich de komende maanden herstelt. De halfgeleiderindustrie krabbelt momenteel uit het dal. ‘Hoewel onze klanten nog steeds niet zeker zijn over de vorm van het herstel, zijn er wat positieve tekenen,’ aldus ASML-topman Peter Wennink tijdens een toelichting vandaag. Tot en met 2025 staan wereldwijd meer dan twintig nieuwe chipfabrieken en belangrijke uitbreidingen op de rol. Het totale orderboek voor de komende jaren staat op 39 miljard euro.
Hij wees erop dat de voorraden chips gaandeweg weer op gezonde niveaus komen. De bezettingsgraad van de machines en andere tools waarmee chips worden gemaakt, begint beter te worden. De grote orderstroom in het afgelopen kwartaal ondersteunt de toekomstige vraag. De chipindustrie kent een lange geschiedenis van cyclische bewegingen.
Wennink verwacht dat de omzet in het eerste kwartaal tussen de vijf en 5,5 miljard euro zal uitkomen. Van de brutomarges van 48 à 49 procent die hij voorziet, zou elke ondernemer watertanden. Aan onderzoek en ontwikkeling gaat ASML in die periode 1.070 miljoen euro uitgeven. In Nederland telt ASML 22.860 werknemers waarvan veertig procent arbeidsmigranten. Wereldwijd steeg het personeelsbestand naar 42.420 waarvan twintig procent vrouw is.
Gezonde spreiding
Overigens hoeft ASML niet bang te zijn voor een teruglopende vraag uit China en de rest van Oost-Azië. Jean-Paul van Oudheusden, marktanalist bij EToro, wijst op de laatste cijfers. ‘Het omzetaandeel van de VS, Europa en Japan bij elkaar steeg van negen procent in het derde kwartaal naar 22 procent in het vierde kwartaal van 2023. De verwachting is dat deze gezonde spreiding zich in de komende jaren zal voortzetten.’
Van Oudheusden merkt op dat ASML nog steeds spreekt over 2024 als een overgangsjaar. ‘Dat komt weliswaar deels door naar verwachting tien tot vijftien procent lagere omzet uit China, maar anderzijds ook door hoge investeringen in nieuwe euv-capaciteit. Zodra de nieuwe fabriek in gebruik is zal ASML sneller kunnen leveren en duurdere machines kunnen afrekenen. De investeringskosten worden dan breder gedragen en de winstmarge kan toenemen.’