Deze week is cruciaal voor het voortbestaan van Atos. Als de onderhandelingen over de verkoop van de outsourcing-poot aan de Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky geen resultaat oplevert, dan wacht de uiterst lastige opgave om de schuldeisers van de it-groep gerust te stellen. Bovendien loopt de kas leeg.
De dreiging van een mislukking van deze onderhandelingen bracht het gezaghebbende ratingbureau S&P afgelopen vrijdag ertoe zijn financiële rating te verlagen naar het niveau ‘speculatief’. Het uitblijven van een deal met Kretinsky zou de gesprekken met de banken over een herfinanciering van de torenhoge schuldenlast en extra krediet verder kunnen compliceren, waarschuwde S&P. Als de overeenkomst nog langer uitblijft, daalt de credit-rating nog verder.
Atos heeft de opbrengst van Tech Foundations, waarin de outsourcing-activiteiten zitten, hard nodig om de leeglopende kas aan te vullen en weer wat adem te krijgen. Franse media zien de gesprekken met Kretinsky als een laatste kans om financiële paniek te voorkomen.
De Tsjechische zakenman, die afgelopen zomer als de verlosser in beeld kwam, bedong het recht van exclusieve onderhandelingen. Gaandeweg kwam hij met extra eisen en verzwakte hij zijn bod. Bovendien werd de bestuurlijke chaos bij Atos groter. Ook investeerders, aandeelhouders, vakbonden, politici en groepen andere betrokkenen roerden zich, waardoor de situatie nog gecompliceerder werd en het verzwakte management geen vuist kan maken.
Versleten
Na drie maanden gaf de ceo van Atos er de brui aan. Onlangs werd hij vervangen door de Amerikaan Paul Saleh. In twee jaar werden vier topmannen versleten. En in oktober had de voorzitter van de groep, Bertrand Meunier, zijn plaats moeten opgeven vanwege kritiek op zijn plan om Atos in twee afzonderlijke takken te splitsen.
Atos heeft geen officiële bevestiging gegeven van een deadline voor de overnamegesprekken. Een vakbondsman deelde persbureau AFP mee dat het personeel is verteld dat voor het eind van deze maand een definitieve beslissing moet vallen. Tegelijk spelen nog onderhandelingen met Airbus over de verkoop van big data & security-activiteiten voor anderhalf à 1,8 miljard euro. Maar ook die gesprekken verlopen traag.
Gevaarlijk
Gwenael Lessard (Swissbank Life) zei op een Frans business radiokanaal dat de financiële situatie bij Atos zeer ingewikkeld en ook heel gevaarlijk is. Volgens dagblad Le Figaro bevatten veel Atos-contracten vrijgave-clausules die klanten de mogelijkheid bieden om van leverancier te wisselen bij een bepaald solvabiliteitsrisico. De verlaagde rating zou klanten ervan kunnen overtuigen de sprong te wagen, aldus Le Figaro.
Geconfronteerd met het schrikbeeld van een faillissement heeft Atos tegengesproken dat het bedrijf aanstuurt op een bescherming tegen zijn crediteuren. Maar medio deze maand vond een bijeenkomst plaats met het Interministerieel Comité voor Industriële Herstructurering, het Bercy-orgaan dat verantwoordelijk is voor de ondersteuning van bedrijven in moeilijkheden, aldus AFP.
Atos in Nederland
Atos behoort met 105.000 medewerkers en elf miljard omzet tot de grootste Europese it-dienstverleners. In Nederland zijn diverse overheden van de wankelende Franse reus afhankelijk. Zo heeft het Kadaster zijn algemene it-dienstverlening aan Atos uitbesteed. UWV huurt Atos in voor strategische adviesdiensten. CIZ (indicatiestelling zorg) doet dat voor het beheer en de vernieuwing van applicaties.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft aan Atos de SAP Core-migratie toevertrouwd. Defensie heeft de al jaren voortslepende vernieuwing van de it-infrastructuur aanbesteed aan Atos, Kyndryl en Unica, een project dat bijna permanent onder het vergrootglas van het Adviescollege ICT (AcICT) ligt. De twaalf provincies (BIJ12) hebben hun applicatiebeheer aan Atos uitbesteed.
Ook T-Mobile Nederland (inmiddels Odido), AkzoNobel, Siemens, Rijkswaterstaat, Univé en VGZ behoren tot de Nederlandse klanten.
Dat in Nederland diverse overheden van de wankelende Franse reus afhankelijk zijn door uitbesteding lijkt me een strategische fout. En solvabiliteitsclausules in contracten lijken me de papieren tijgers als je de kennis kwijt raakt. Contractmanagement versus het configuratiebeheer is een leuke voor ChatGPT door de verschillen in focus. Beheerders zijn tenslotte niet zo goed in documenteren als ik kijk naar ‘vrijgave’ bij zoiets als een heruitbesteding want veelal zorgen informele processen ervoor dat dingen blijven werken. De ongedocumenteerde verwachtingen van gemeenschappelijke doelstellingen blijven nu eenmaal lastig in een relatie zonder liefde.