Anders dan vaak wordt gedacht maakt de digitale infrastructuur relatief weinig gebruik van energie, materiaal en ruimte. De energie-voetafdruk van de digitale infrastructuur bedraagt 0,65 procent van het totale Nederlandse energieverbruik. Zo blijkt uit een rapport van Ecorys, een adviesbureau dat in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) onderzoek deed.
Deze sector, cruciaal voor het reilen en zeilen van de economie, vertegenwoordigt 0,2 procent van het materiaalgebruik en 0,02 procent van het totale ruimtegebruik. Omdat vooral datacenters gebruik maken van grote hoeveelheden groene energie, is de energetische CO2-uitstoot zeer beperkt. Ook telecomnetwerken, (zee)kabels, internet-exchanges, hosting-partijen en cloud-aanbieders blijken, mede door het gebruik van moderne technologie, het milieu nauwelijks te belasten.
De voetafdruk is in absolute zin weliswaar substantieel maar vrij beperkt ten opzichte van andere sectoren. De digitale infrastructuur speelt bovendien een cruciale rol bij de verduurzaming van andere sectoren. De besparingen die hierdoor mogelijk worden in de voetafdrukken van andere sectoren, zijn een veelvoud van haar eigen footprint. De sector draagt met 24,2 miljard euro, twee procent van het totaal, fors bij aan de Nederlandse economie. Samen met toeleveranciers biedt de digitale infrastructuur zo’n 200.000 banen.
Beeldvorming
Het onderzoek is als bijlage toegevoegd aan het rapport over de Staat van de Digitale Infrastructuur dat het ministerie van EZK gisteren publiceerde. Demissionair minister Micky Adriaansens had Ecorys gevraagd de feiten over de voetafdruk van de digitale infrastructuur in kaart te brengen omdat de beeldvorming hier verschillend over is.
De brancheverenigingen NLconnect (glasvezel- en breedbandindustrie) en de Dutch Data Center Association (DDA) zijn blij dat nu eindelijk harde feiten op tafel komen. Volgens Mathieu Andriessen, directeur NLconnect, hebben de onderzoekers ook de mythe ontkracht dat een toename van het dataverkeer automatisch zou zorgen voor meer energieverbruik. Ecorys wijst erop dat het energieverbruik beperkt afhankelijk is van de hoeveelheid data. Bovendien gaat de energie-efficiëntie van apparatuur met sprongen omhoog.
Erkenning
Stijn Grove, managing director DDA, is blij dat het rapport bevestigt dat de datacenter-sector, met zijn centrale dataopslag, energiezuinig functioneert. Eindelijk vinden datacenters volgens hem erkenning voor de rol die ze spelen bij het bevorderen van duurzaamheid.
NLconnect deelt de zorg van de minister dat Nederland zijn koppositie op gebied van de digitale infrastructuur dreigt kwijt te raken omdat andere landen versnellen met digitalisering. Adriaansens constateert dat er weinig prioriteit is voor het mogelijk maken van nieuwe investeringen, voor voldoende capaciteit op het energienet en voor fysieke ruimte om succesvol in de toekomst digitale diensten te kunnen blijven aanbieden.