Locatiegegevens van Nederlandse mobiele telefoons zijn online gewoon te koop. Daaronder bevinden zich ook data over verplaatsingen van personen met functies waarbij veiligheid een belangrijke rol speelt. Dit blijkt uit onderzoek van BNR Nieuwsradio.
BNR kreeg meer dan tachtig gigabyte aan locatiegegevens in handen: de coördinaten van miljoenen telefoons, vaak tientallen keren per dag geregistreerd. De toegang kwam tot stand via een online-marktplaats in Berlijn. Op dit platform, Datarade.ai, bieden honderden bedrijven persoonsgegevens te koop aan. Behalve locatiedata zijn ook medische informatie en kredietscores verkrijgbaar.
De techniek waarmee mobiele telefoons worden gevolgd is ontworpen voor gebruik door adverteerders, maar leent zich goed voor andere doeleinden, zegt een cyberbeveiligingsexpert tegen de zender.
De gigantische berg gegevens omvat ook verplaatsingen van veiligheidsfunctionarissen. BNR geeft als voorbeeld een hoge officier van de landmacht die kon worden gevolgd terwijl hij van zijn woning in de Randstad naar militaire locaties in het land reed. ‘Dit is een extreem veiligheidsrisico, met mogelijke implicaties voor de nationale veiligheid’, laat een andere expert aan het radiostation weten. Volgens BNR is de handel in data tracking niet toegestaan maar treden overheden niet op. Ook heeft zich nog geen rechter hierover uitgesproken.
Het artikel van BNR is via deze link te lezen.