KPN en alle vakbonden hebben een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Onder voorbehoud van instemming van de vakbondsleden gaat de cao in op 1 januari 2024 voor een periode van twee jaar. De gemiddeld loonsverhoging gedurende deze periode is 8,5 procent. Daarnaast biedt de cao de medewerkers meer keuzevrijheid bij belangrijke actuele onderwerpen, zoals studieschuld-aflossing, pensioen, vrije tijd, vitaliteit en duurzaamheid.
Die collectieve loonsverhoging van gemiddeld 8,5 procent over twee jaar bestaat uit een stijging van 5,5 procent in 2024 en een vermeerdering van 3 procent in 2025. Voor de hoogste schalen is de collectieve loonsverhoging over twee jaar 7,5 procent en voor de laagste schalen 9,25 procent. Andere onderdelen zijn een verbetering van de individuele salarisverhogingen en een vaste dertiende maand in plaats van een variabele beloning. Tenslotte zijn afspraken gemaakt over een verhoging van de pensioenpremie met 2 procent voor de periode vanaf 2026 in het kader van de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen.
In de nieuwe cao hebben medewerkers de beschikking over een waaier aan keuzes, passend bij hun levensfase, waar KPN financieel maximaal de helft aan bijdraagt, afhankelijk van de keuze. Bijvoorbeeld de keuze om eens per twee jaar fiscaal vriendelijk vijfduizend euro af te lossen op een studieschuld. Ook kunnen medewerkers eens per drie jaar kiezen voor de verduurzaming van hun huis met zonnepanelen, een warmtepomp of isolatie voor een brutobedrag van maximaal vijfduizend euro.
Meer regie
Daarnaast kent de cao extra’s die bijdragen aan de vitaliteit van medewerkers, zoals sporten uit brutoloon tot 1.250 euro per jaar. Sinds augustus 2023 krijgen KPN’ers overigens al 40 cent nettovergoeding per gefietste kilometer en betaalt KPN mee aan een leasefiets.
Andere keuzes zijn een deels door KPN betaalde sabbatical of het kopen van virtuele KPN-aandelen met een bonus na drie jaar. Op het gebied van werk/privé-balans en verlof kiest KPN ervoor om medewerkers zo veel mogelijk zelf te laten bepalen hoe met verlof om te gaan. Er is geen sprake meer van een vast aantal vakantiedagen en vakantiedagen worden niet langer geregistreerd. Het aanvullend geboorte(partner)verlof wordt daarnaast volledig betaald.