Vijf Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen starten met het bouwen van een federatieve Europese cloud die de keuzevrijheid van cloud-gebruikers bevordert. Info Support, i3D.net, BIT, AMS-IX en TNO beginnen het Ecofed-project (European cloud services in an open federated ecosystem) dat zich op cloud-federatie richt als belangrijke basis voor de toekomstige digitale infrastructuur.
Ecofed behoort tot de drie Nederlandse projecten op gebied van de Europese cloud-infrastructuur waaraan de Europese Commissie begin december 2023 zijn goedkeuring gaf. In totaal investeert de EU 2,6 miljard euro in de ontwikkeling van een eigen cloud-infrastructuur. Nederland neemt voor 70 miljoen euro met drie projecten deel aan dit programma dat Ipcei-Cis heet.
Het Ecofed-project richt zich op de ontwikkeling van open interfaces en open-source software tools om de ontbundeling van software en cloud-oplossingen te bevorderen. Dit maakt het overstappen binnen het cloud-ecosysteem eenvoudiger en biedt meer keuzevrijheid voor gebruikers. Het project omvat ook de creatie van een nationaal testbed om deze doelen te bereiken.
Technisch fundament
Het project loopt van 2024 tot en met 2027 en omvat samenwerkingen met Europese partners zoals OpenNebula en Arsys in Spanje, Engineering in Italië en SAP in Duitsland. Het doel is het technische fundament te leggen voor een open en federatief cloud-ecosysteem, waarin integrators en infrastructuur-aanbieders verschillende diensten kunnen verhandelen zonder tussenkomst van een centrale platformpartij. Dit moet voorkomen dat EU-bedrijven te veel afhankelijk worden van Big Tech-bedrijven als Microsoft, AWS en Google.
Ecofed wil de sterke punten van de Nederlandse sector benutten, zoals de hoge datacenter-dichtheid en het grote aantal aanbieders van clouddiensten. Het project beoogt het nationale testbed te worden voor bedrijven die de overstap willen maken van gesloten hyperscale cloudplatformen naar een federatief cloud-ecosysteem. TNO is penvoeder voor het consortium.
Een ander groot Nederlands project dat in dit kader geld krijgt, betreft de opzet van een ‘field lab’ voor duurzame datacenters. Daarin komen diverse innovatieve technieken samen die het energieverbruik en de CO2-uitstoot aanzienlijk kunnen terugdringen.