De Stuxnet-aanval op het computernetwerk van een Iraanse uraniumfabriek in 2007 is uitgevoerd door een Nederlandse ingenieur. Eerder was al bekend dat de Nederlandse inlichtingendienst AIVD betrokken was, maar nu blijkt dat het plaatsen van Stuxnet niet door een Iraanse maar een Nederlandse infiltrant is gedaan. Ook is Stuxnet hoogstwaarschijnlijk niet via een usb-stick binnengekomen, maar via een geïnfiltreerde waterpomp.
Dat schrijft de Volkskrant in een uitgebreide analyse met nieuwe informatie. De door de AIVD gerekruteerde ingenieur Erik van Sabben was zelf waarschijnlijk niet op de hoogte van de details van zijn daad. Maar hij kan het ook niet meer navertellen, hij kwam twee jaar na de actie onder verdachte omstandigheden om het leven bij een motorongeluk in Dubai.
Opvallend: de Nederlandse overheid en de inlichtingendienst AIVD waren niet op de hoogte van de rol van de Nederlandse ingenieur. Ze zouden niet door hebben gehad dat hij degene was die daadwerkelijk de geavanceerde computerworm zou plaatsen in het Iraanse systeem voor de ontwikkeling van kernwapens. Daarmee zouden de Amerikanen en Israëli Nederland voor hun karretje hebben gespannen en een oorlogsmisdaad hebben gepleegd, suggereren Haagse bronnen in de krant.
Stuxnet
Stuxnet, dat voor een bedrag van ruim een miljard dollar ontwikkeld is door de Amerikaanse en Israëlische veiligheidsdiensten, zorgde ervoor dat de centrifuges in de Iraanse uraniumfabriek zich kapot draaiden. Daardoor zou het kernprogramma jaren vertraging hebben opgelopen.
Het is volgens de Volkskrant-reconstructie onduidelijk of de toenmalige premier Jan Peter Balkenende op de hoogte was van de actie. Balkenende wil ook niet reageren op de informatie.
De Volkskrant komt niet toevallig vandaag met de nieuwe details naar buiten. Op NPO 2 begint vanavond de documentaireserie ‘Niemand die het ziet’ over de Nederlandse bijdrage aan de Stuxnet-operatie. De tv-serie waaraan Volkskrant-redacteur Huib Modderkolk, die ook de reconstructie schreef, meewerkte, is ook te zien op NPO Start.