Met name bij technologiebedrijven duikt een nieuwe functie op: de chief hybrid officer of kortweg cho. Microsoft was een van de eerste organisaties in onze contreien die zo’n cho aanstelde. Maar in 2024 zouden wel eens meer bedrijven dit voorbeeld kunnen volgen.
De chief hybrid officer komt als nieuwe c-level rol voort uit de verdere adoptie van het hybride werken: op kantoor, thuis of elders. Technologiebedrijven zoals Meta, Doist en GitLab hebben intussen ook al dergelijke profielen aangeworven. Ze stellen zo’n cho aan om toezicht te houden op de hybride werkomgeving en deze verder te optimaliseren.
Nieuw is het fenomeen niet. Reeds tijdens de coronapandemie begonnen (tech)bedrijven chief hybrid officers, of vergelijkbare functies, aan te stellen, ook bij ons. Zo haalde Microsoft Nederland met Shanna Bosmans zijn allereerste chief hybrid officer in huis. Deze nieuwe functie was in het leven geroepen om de transformatie van Microsofts hybride manier van werken verder te stimuleren. Bosmans scoorde hiervoor een nominatie bij de Computable Awards 2022.
Andere bedrijven lijken dus te volgen. De nieuwe functie staat ook in het jaarlijkse trendrapport van flexwerk-kantooraanbieder IWG voor 2024. Chief hybrid officers brengen, volgens deze aanbieder, meer bepaald de behoeften van werknemers op kantoor én op afstand in balans, garanderen productiviteit en pakken logistieke uitdagingen effectief aan. In de praktijk situeert de nieuwe functie zich in een organisatie tussen hr, it en facilities.