Privacy-expert en voorvechter Jan Holvast, Gordon Moore, mede-oprichter van Intel, superhacker Kevin Mitnick, VIM-ontwikkelaar Bram Moolenaar en Vera Molnár, de ‘grande dame’ van de digitale kunst… voorbeelden van mensen, actief in en rond de ict-sector, die in 2023 zijn overleden. In dit in memoriam staan we stil bij de ons ontvallen vakgenoten.
Januari tot en met juni 2023
Op 1 maart 2023 is op 71-jarige leeftijd Computable-expert André Salomons na een kort ziekbed overleden. Hij was de eigenaar van FinancialSuite, een handelsmerk van Smart SharePoint Solutions.
Privacy-beschermer van het eerste uur
Op 13 maart 2023 stierf Jan Holvast. Hij was 81 jaar. De socioloog richtte als een van de eersten de aandacht op de maatschappelijke aspecten van de computer. In 1970 raakte hij betrokken bij het Comité Waakzaamheid Volkstelling, dat zich faliekant keerde tegen de volkstelling van 1971 waaraan burgers verplicht moesten meewerken. In Computable publiceerde Holvast diverse malen artikelen over privacyvraagstukken. De afgelopen jaren zagen nog twee boeken van zijn hand het licht: ‘Kroniek van de privacydiscussie – Nederland tot de jaren negentig’ en ‘De volkstelling van 1971 – Verslag van de eerste brede maatschappelijke discussie over aantasting van privacy’.
Gordon Moore, mede-oprichter van Intel, is op 24 maart overleden op 94-jarige leeftijd. Zijn naam wordt voor altijd in verband gebracht met de Wet van Moore, zijn voorspelling in 1965 dat elke twaalf maanden het aantal transistors dat op een chip past, verdubbelt.
De schok van het overlijden van satiricus Wim de Bie (83) op 27 maart leidde op sociale media tot een grote stroom herinneringen aan zijn werk en samenwerking met Kees van Kooten. Een van hun sketches, ‘De Arrogneut’, ging over de opkomende computer én het thuiswerken. Het duo had inderdaad een voorspellende blik. Kijken dus!
Veel sneller dan verwacht overleed Pieter-Paul Saasen overleden na een slopende ziekte. Drie dagen voor zijn overlijden op 31 maart kondigde hij aan dat hij zijn functie als algemeen directeur bij Ctac om gezondheidsredenen moest neerleggen. Saasen is slechts 48 jaar geworden.
Microsoft-ontwikkelaar Mstack maakte op 2 april het overlijden bekend van oprichter en mede-partner Luc Bruijnen. Hij is slechts 53 jaar geworden.
Luc Sala, schrijver, columnist, activist, uitgever en beursorganisator, is op 14 april op 73-jarige leeftijd heengegaan. Deze markante persoonlijkheid maakte in de computerwereld naam als internet-pionier en cyberspace-filosoof.
Harry Wijshoff, de eerste wetenschappelijke directeur en bedenker van het in 1996 opgerichte Liacs, het Leiden Institute of Advanced Computer Science, stierf op 28 maart na een kort ziekbed. Hij is 63 jaar geworden.
Ontwikkelaar onmisbare lithium-ion-accu overleden
John Goodenough, professor aan de Universiteit van Texas in Austin (UT Austin) en wereldwijd bekend vanwege de ontwikkeling van de lithium-ion batterij, blies op 25 juni op honderdjarige leeftijd zijn kaarsje uit. Maar ook op het gebied van het werkgeheugen van een computer en de werking van magnetisme op telecomapparatuur heeft hij zijn sporen nagelaten. Goodenough was tot op hoge leeftijd nog actief als onderzoeker.
Juli tot en met december 2023
Kevin Mitnick, de Amerikaan die zich ontwikkelde van een omstreden hacker tot een zeer gewaardeerd cybersecurity-specialist, is overleden aan alvleesklierkanker. De superhacker van weleer, later vooral bekend als ethisch hacker, werd 59 jaar.
Idealist en ontwikkelaar Bram Moolenaar ontviel ons op 3 augustus 2023 op 62-jarige leeftijd. Moolenaar is de ontwikkelaar van VIM, een teksteditor die standaard wordt meegeleverd in Linux-distributies.
Na een lange carrière in it-educatie en certificering stierf op 23 september Joep van Nieuwstadt op 68-jarige leeftijd. Hij leverde een grote bijdrage aan de professionalisering van de it-sector en stond bekend om zijn wilskracht, levenslust, energie en brede kennis van zaken.
Op dinsdag 26 september is Erik Joustra op 61-jarige leeftijd gestorven. Joustra was directeur Shared Service Center ICT (SSC-ICT) bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Jan Valcke, de man die de hele bankwereld voorzag van elektronische kaartlezers, overleed op 2 oktober. Hij was een van de bijzonder bescheiden captains van de ict-wereld. Valcke was de oprichter van Digiline dat begin jaren 90 Digipass op de markt bracht en later opging in Vasco.
Op 29 november is Mary Ratcliffe op 98-jarige leeftijd gaan hemelen. Zij werd in de Tweede Wereldoorlog als jonge vrouw lid van de Women’s Royal Naval Service. Daar ging ze, net als veel andere vrouwen, in een geheime basis (in haar geval in Middlesex) aan de slag om codes van de nazi’s te ontrafelen. Dat gebeurde met de ’Bombe’, een door Alan Turing ontwikkelde machine waarmee de Enigma-codeermachines van de Duitsers gebroken konden worden.
Vera Molnár was de eerste vrouwelijke kunstenaar die kunst genereerde met behulp van plotters, printers en computers. Donderdag 7 december verwisselde zij het tijdelijke voor het eeuwige op 99-jarige leeftijd. Zij ontdekte vanaf de jaren zestig de artistieke mogelijkheden van computers. Zo maakte Molnár zich de vroege programmeertaal Fortran eigen en maakte zo haar eerste algoritmische tekeningen.
Frank Kales is op 8 december jongstleden overleden op 81-jarige leeftijd. Hij was onder voetbalkenners bekend als algemeen directeur van voetbalclub Ajax in de turbulente periode 1999-2000. Daarvoor werkte hij decennialang bij IBM waar hij uiteindelijk directeur werd van de tak Global Education.