De overheid heeft zich in 2023 actief opgesteld om het digitaal vakmanschap intern te vergroten, meldt demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (BZK) aan de Tweede Kamer. Volgens de bewindspersoon is voldoende en goed gekwalificeerd personeel met ict-kennis essentieel voor het functioneren van de rijksoverheid. Onconventionele maatregelen werden niet geschuwd.
In de zogeheten Verzamelbrief Digitalisering schrijft Van Huffelen onder meer over de maatregelen die de haar organisatie neemt om geschikt ict-personeel te werven en behouden voor de rijksoverheid. Deze zijn grotendeels de uitwerking van de Werkagenda Waardengedreven Digitaliseren, die de staatssecretaris in november 2022 presenteerde en kortgeleden werd geactualiseerd.
Een van de maatregelen die in het oog springen, is het wervingsevenement dat het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) eerder in het jaar organiseerde voor het Rijk. Het event trok ruim vijfhonderd geïnteresseerde ict-professionals. Na dit evenement solliciteerden meer dan 160 mensen naar ict-functies bij een of meerdere van de bijna vijftig deelnemende organisaties.
Personeelsbehoud
Naast het aantrekken van nieuw personeel, richtte de rijksoverheid zich het afgelopen jaar ook op het behoud van bestaand ict-vaardig personeel. De Werkagenda omvat daarvoor verkenningen naar ‘onconventionele’ maatregelen. Dit resulteerde in vijf concrete stappen die de staatssecretaris in 2024 verder oppakt. In het eerste kwartaal verschijnen hiervoor de projectplannen, schrijft ze.
Zo wordt komend jaar een leiderschapsleergang digitalisering opgetuigd, bestemd voor topbestuurders. Ook wordt in 2024 de flexibele schil uitgebreid met vijftig fte aan ict-expertise. Het is de bedoeling dat dit in 2025 uitgroeit tot een ‘rijksbrede pool met topspecialisten op cruciale functies’.
Loopbaanpaden
De derde maatregel is het werven van mbo’ers, anderstaligen en doelgroepen met een afstand tot de arbeidsmarkt en als vierde stelt Van Huffelen voor om loopbaanpaden te ontwikkelen, de benoeming van concrete mogelijkheden om binnen de organisatie door te groeien. In 2024 zou de helft van de profielen een loopbaanpad krijgen, in 2026 gaat het om alle profielen. Tot slot wordt in 2024 een startersnetwerk opgezet, compleet met twee bijeenkomsten.
Daarnaast besteedt het ministerie van EZK speciale aandacht aan de vermindering van externe inhuur. Adviesbureau ABD Topconsult voert een verkenning uit om de factoren rond externe ict-inhuur te analyseren en aanbevelingen te doen om onnodige of ongewenste inhuur terug te dringen. Van Huffelen verwacht de resultaten van deze verkenning in het tweede kwartaal van 2024.
Rijks ICT Gilde
De Rijksoverheid probeert op allerlei manieren de digitale deskundigheid binnen de eigen organisatie te verhogen. Een van die instrumenten is het Rijks ICT Gilde, een flexpool van vakmensen die breed inzetbaar zijn binnen de rijksoverheid. Dit gilde is specifiek gericht op softwareontwikkeling, ict-beveiliging, en data en artificiële intelligentie (in combinatie met privacy en ethiek). Lees verder