Het onderzoek naar de inzet van virtual reality (vr) bij visuele revalidatie thuis krijgt een extra impuls. NWO heeft een subsidie van 2,7 miljoen euro toegekend aan een samenwerkingsverband dat zorg ontwikkelt voor mensen met visuele klachten na een beroerte. Deze zorg kan met behulp van vr thuis worden verleend.
In het samenwerkingsverband VR4eVR (uitgesproken als vr forever) wordt expertise op het gebied van vr-technologie, hersenonderzoek, visuele revalidatie en ‘serious gaming’ gebundeld. De virtual-reality-thuistraining stelt mensen in staat in hun eigen omgeving, op een eigen tempo te revalideren. Het is de bedoeling dat ieder jaar ongeveer duizend mensen op deze manier meer grip krijgen op hun eigen herstel en revalidatieproces. Hierdoor wordt ook de druk op de zorg verlicht en barrières voor revalidatie weggenomen.
Achter het initiatief staan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), het expertisecentrum Koninklijke Visio en diverse andere zorgverleners en academische instellingen.
Ongeveer de helft van de mensen die een beroerte hebben gehad, ervaart halfzijdige blindheid, ook bekend als hemianopsie. Deze vorm van blindheid ontstaat doordat een deel van de hersenen beschadigd is dat verantwoordelijk is voor visuele waarneming. Beide ogen zijn dan blind aan de linker- of rechterkant. Visio biedt al geruime tijd revalidatie voor mensen met deze vorm van slechtziendheid en speelt nu een belangrijke rol bij het ontwikkelen van vr-zorg in de thuissituatie.