De belangstelling voor de overname van it-dienstverlener Centric is zo groot dat een veiling wordt voorbereid. Zo bleek donderdag in de Ondernemingskamer tijdens de behandeling van het verzoekschrift van Centric-eigenaar Gerard Sanderink om bij de verkoop van het bedrijf te worden betrokken waar hij sinds een jaar volledig buitenspel staat.
Mr. Peter Wakkie, door de Ondernemingskamer aangesteld als tijdelijk bestuurder van Centric, zegt er bijna een dagtaak aan te hebben om alle telefoontjes van geïnteresseerde partijen af te handelen. Het verkoopproces is in volle gang. Wakkie heeft een financiële adviesgroep gevraagd een ‘vendor document’ op te stellen waarin staat wat er precies te koop is en onder welke voorwaarden. Vervolgens kunnen partijen een indicatief bod uitbrengen.
Uit de reeks van potentiële overnamepartijen wordt een shortlist van drie partijen samengesteld die vervolgens in een veiling tegen elkaar mogen opbieden. Het is de bedoeling dat alleen kandidaten worden geselecteerd die al meer dan tien jaar hun wortels in Nederland hebben. Maar als bijvoorbeeld een bedrijf uit Vlaanderen met een bod komt dat veel hoger ligt dan dat van concurrenten, krijgt die kandidaat een serieuze kans. Belangrijk is wel dat de nieuwe eigenaar op de lange termijn in Centric investeert. Ook een opsplitsing is uit den boze. Koopjesjagers die Centric even snel proberen in te lijven, gelden aan het bedrijf onttrekken en vervolgens de boel in stukjes en beetjes doorverkopen, worden de deur gewezen.
Puerto Rico
Het tijdelijk bestuur van Centric heeft meerdere criteria opgesteld nadat een bedrijf uit Puerto Rico, vertegenwoordigd door mr. Bart Maes, zich vorig jaar juni als koper bij Wakkie had aangediend en met een vaag voorstel kwam. Wakkie verbaasde zich erover dat enig aandeelhouder Gerard Sanderink hem niet van tevoren had verteld met deze kandidaat-koper overeenstemming te hebben bereikt. En nog meer bevreemding wekt de eis van Sanderink tot mediation om de communicatie met het tijdelijk bestuur op gang te brengen.
Mr. Spera, advocaat van Sanderink Investments, kon vanmiddag mr. Aernout Vink, voorzitter van de Ondernemingskamer, maar moeilijk duidelijk maken waarom Sanderink nu ineens aanstuurt op mediation. Spera gaf toe dat Sanderink niet de gemakkelijkste is en dat het heel moeilijk is om met hem in overleg te treden. Hij wijt dit alles aan emoties. ‘Alles laat hem niet onberoerd. Centric is zijn levenswerk,’ zei hij. Sanderink had graag zelf tijdens de zitting van vandaag aanwezig willen zijn, maar gelet op zijn emoties vonden zijn advocaten dat niet verstandig. De Ondernemingskamer besluit in januari of er mediation moet komen.
Voorgeschiedenis
Wakkie, vertegenwoordigd door mr. I. Spinath, ziet daar geen heil in, gelet op de voorgeschiedenis met Sanderink. De interim-bestuurder van Centric probeert bijna wekelijks tevergeefs telefonisch met Sanderink in contact te komen. Al een jaar lang wil hij gesprekken. Dat lukte alleen op 5 oktober. Maar ook dat liep raar. Voor die dag was een afspraak gemaakt met het echtpaar Sanderink en diens advocaten. Twee dagen van tevoren kondigde Sanderink ineens aan alleen met zijn echtgenote Rian van Rijbroek te komen en de advocaten thuis te laten. Dat kwam het gesprek niet ten goede.
En nu vindt uitgerekend Sanderink dat de communicatie slecht verloopt. Wakkie heeft Sanderink gezegd dat alleen partijen in aanmerking komen die aan eerder genoemde criteria voldoen. Mr. Marcel Evers, door de Ondernemingskamer aangesteld als beheerder van de aandelen in Centric Holding: ‘Maar we hebben niet gehoord dat hij begrip toont voor deze criteria.’
Geld onttrokken
Wakkie en Evers zeggen Sanderink best enige informatie te willen geven over de financiële vooruitzichten, tussentijdse cijfers en de situatie in de onderneming, maar hij mag die informatie niet gebruiken om een verkoop door te drukken aan een partij die alleen zijn voorkeur heeft. De tijdelijk bestuurder van de automatiseerder wil zelf de controle houden over het verkoopproces. Uiteraard kan Sanderink besluiten niet mee te werken aan een verkoop van zijn aandelen in Centric Holding, maar dan heeft Wakkie andere manieren achter de hand om het bedrijf toch te verkopen aan een partij die aan zijn voorwaarden voldoet.
Verder eist Sanderink dividend uit zijn onderneming om financieel weer wat armslag te krijgen. Maar Wakkie vindt dat niet verstandig. Hij wijst erop dat Centric tussen 2015 en 2023 in totaal 110 miljoen euro winst heeft behaald, terwijl er voor 169 miljoen euro aan contanten uit het bedrijf is gehaald. Netto is er dus 59 miljoen euro aan liquiditeiten onttrokken. Volgens Wakkie hadden met dit geld beter investeringen kunnen worden gedaan of hogere salarissen aan de werknemers kunnen worden uitgekeerd.
Lees ook: Uur u breekt aan voor Sanderink