Voor Gerard Sanderink breekt donderdag het eindspel aan in zijn 45-jarige carrière als it-ondernemer. Dan behandelt de Ondernemingskamer zijn verzoekschrift om een vinger in de pap te krijgen bij de komende verkooptransacties rond Centric. Ruim een jaar lang heeft Sanderink lijdzaam moeten toezien hoe de door de Ondernemingskamer aangestelde tijdelijk bestuurder Peter Wakkie het bedrijf verkoopklaar maakt.
Nu de overname van Centric dichterbij komt, moet het bij de zakenman kriebelen en jeuken. Als de Ondernemingskamer zijn eis afwijst om te worden betrokken bij de op handen zijnde verkoop van Centric, dan blijft hij volledig buitenspel. Liever oefent hij invloed uit en neemt hij plaats aan de onderhandelingstafel. Sanderink zal er op hameren dat hij als eigenaar van Centric een groot financieel belang heeft bij een ordelijk verkoopproces en een goede uitkomst daarvan. Zijn advocaat mr. Spera zal aanvoeren dat Sanderink het bedrijf het beste kent en dat hij invloed moet kunnen uitoefenen op zijn financiële lot. Overigens is niet duidelijk of Sanderink Centric werkelijk wil verkopen dan wel het verkoopproces probeert te frustreren. De zitting morgen bij de Ondernemingskamer betekent voor Sanderink een laatste poging om nog enige controle te houden op Centric, het it-bedrijf dat hij ooit groot heeft gemaakt.
Het interim-bestuur van Centric is mordicus tegen elke inmenging van de grillige Sanderink. Dezelfde rechter, die een jaar geleden twijfelde of Sanderink nog rationele beslissingen kon nemen, moet zich nu buigen over diens aanwezigheid bij eventuele transacties rond het bedrijf. Juristen achten de kans dan ook gering.
Vaarwater
Overname door een solide Nederlandse partij die Centric grotendeels in tact houdt en de nodige investeringen doet, is uiteindelijk het doel van het tijdelijke bestuur. Uitvoerend bestuurder Peter Wakkie, die net als Sanderink 75 jaar is, zit er uitdrukkelijk niet voor de lange termijn. Hij heeft Centric in betrekkelijk rustig vaarwater gebracht. Een mooie verkoop zou de kroon op zijn werk zijn. Naar verluidt hebben zich vijf kandidaten voor een overname gemeld. Namen zijn niet bekend. Onder de huidige omstandigheden moet het mogelijk zijn om Centric tegen een schappelijke prijs van de hand te doen. De it-dienstverlener verwacht over dit jaar een positief bedrijfsresultaat van anderhalf miljoen euro. De perikelen in de afgelopen twee jaar rond eigenaar Sanderink en diens echtgenote Rian van Rijbroek hebben de onderneming geen goed gedaan. In 2022 bleef de omzet steken op 425 miljoen euro. Daar staat tegenover dat de balans ronduit solide is, terwijl Centric nagenoeg geen externe financiering kent. De solvabiliteit is prima.
Sanderink zal zijn eigen kijk hebben op de komende onderhandelingsprocessen en mogelijke uitkomsten daarvan. Maar volgens Onno Hennis, advocaat ondernemingsrecht bij AMS Advocaten en docent aan de Universiteit van Amsterdam, kan Sanderink een verkoop aan een hem onwelgevallige partij moeilijk tegenhouden. Hennis: ‘Hoewel slechts tijdelijk benoemd, kan Wakkie de onderneming van Centric verkopen. Het is heel extreem en een unieke gebeurtenis dat een enig aandeelhouder tegen zijn zin feitelijk wordt ‘onteigend’, maar gezien de uitzonderlijke situatie van Centric en de geestestoestand van Sanderink lijkt het te billijken in het belang van de werknemers, klanten en andere partners.’
Mocht Centric worden verkocht, dan gaat de verkoopopbrengst naar Centric Holding. Dit geld komt dan in economische zin ten goede aan Sanderink Investments. Maar voor het zover is, speelt nog de kwestie van de vordering van ruim tachtig miljoen euro die Centric heeft op zijn aandeelhouder Sanderink Investments. Volgens Centric betreft dit een lening uit april 2020, terwijl Sanderink meent dat hier sprake is van een extra dividenduitkering. Niet uitgesloten is dat de ervaren advocaat Wakkie die tachjig miljoen deels als wisselgeld gebruikt om Sanderink tot medewerking te dwingen. Hennis: ‘Het is niet ongebruikelijk dat een Ondernemingskamer-bestuurder probeert om een schikking te bereiken. De moeilijkheid is dat Sanderink tot nog toe niet rationeel handelt. Daarnaast lijkt Wakkie te maken te hebben met Van Rijbroek die grotendeels de wil lijkt te bepalen van Sanderink. Dat brengt – in juridische zin – extra onzekerheid voor een eventuele deal met Sanderink.’ Hennis vervolgt: ‘Als Wakkie overgaat tot verkoop, dan is het mijn verwachting dat hij daarvoor nog wel de nodige rugdekking zal regelen. Dus in ieder geval de goedkeuring van de Raad van Toezicht.’ Verder kan Wakkie de Ondernemingskamer, hoewel die de verkoop niet kan goed- of afkeuren, het besluit tot verkoop laten ‘wegen’.
Zwijgen
Donderdag zal blijken welke argumenten zijn advocaat mr. Spera aanvoert om Sanderink een rol tijdens overnameonderhandelingen te geven. Sanderink zelf wil tijdens de zitting aanwezig zijn. Hem kennende zal hij niet snel het zwijgen ertoe laten. Hennis verwacht dat de verkoop nog wel even tijd in beslag zal nemen. Maar voor de Twentse zakenman is de finale aangebroken, het slotakkoord na een lange carrière in de it-wereld.