Nederlandse bedrijven en overheden hebben de afgelopen 25 jaar bijna zevenhonderd miljoen euro gestoken in Itea, het Europese subsidie- en ondersteuningsprogramma voor softwareontwikkeling. Met de financiering zijn onder meer cloud-oplossingen voor beeldanalyse in de zorg en modellen voor digitale simulaties (digital twins) voor gemeenten ontwikkeld.
Dat meldt Itea in een rapportage over zijn 25-jarige bestaan. In genoemde periode zijn ruim driehonderd projecten ondersteund. Het gaat om 35.000 mensjaren aan inzet en 3,7 miljard euro aan publieke en private investeringen. Volgens de organisatie hebben die innovaties industrieën getransformeerd en de levens van mensen verbeterd.
Voor projecten met Nederlandse deelname staat de teller op 131 voltooide en lopende projecten. Nederland heeft Itea sinds de start in 1998 ‘stabiel en krachtig’ ondersteund met een totaal projectbudget van 698 miljoen euro. Dat bedrag is geïnvesteerd door overheden en industrie en komt van bijna 540 partners, rapporteert Itea.
Medusa
Het noemt onder meer Medusa dat tussen 2013 en 2015 plaatsvond en waarin dertien partners uit Nederland en Frankrijk samenwerkten aan cloudgebaseerde radiologische beeldanalyse voor de snelle verwerking van grote hoeveelheden beeldgegevens. Itea stelt dat Nederland met dat project een voortrekkersrol nam in de adoptie van cloud computing. ‘Het doel van het project was om een generieke aanpak te ontwikkelen waarmee medisch personeel gezamenlijk patiëntgegevens kon analyseren en over behandelingen kon beslissen. De sleutel tot de visie van Medusa is een platform waarmee veel verschillende e-health-systemen, waaronder databeheer, visualisatie en analyse, beslissingsondersteuning en meer, via de cloud beschikbaar kunnen worden gesteld.’
Videoverbinding
Een ander project is een samenwerking tussen Nederland en Zuid-Korea waarbij een videoverbinding met ‘slechts’ 0,3 seconde vertraging tot stand werd gebracht. In het project werkten twintig partners uit België, Canada, Zuid-Korea en Nederland samen om de mogelijkheden te ontdekken. De uitkomsten van dat project voor de entertainment-sector kunnen mogelijk ook gebruikt worden voor andere videoverbindingen. Bijvoorbeeld die tussen artsen die verspreid zijn over verschillende continenten.
Ook het PS-Crimson-project dat tussen 2016 en 2020 plaatsvond met Nederlandse deelname, krijgt een vermelding. Binnen dat project zijn digitale schaduwmodellen ontwikkeld voor het simuleren van de impact van beslissingen van gemeenten. Ook is een digitaal 3d-model ontwikkeld dat gegevens op één gemeenschappelijk platform combineert om zo de publieke veiligheid en het rampenbeheer te verbeteren. Het model is onder meer gebruikt in pilotprojecten in Eindhoven en Vancouver. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld de effecten van een aardbeving zien tot op het niveau van de binnenruimten van beschadigde gebouwen. Ook zijn de verschillende niveaus van mogelijke overstromingen te volgen. Projectpartners van PS-Crimson hebben een aanbesteding gewonnen voor Smart City Hilversum, dat nu wordt ingezet om inzichten in het verkeer te creëren. Daarnaast heeft projectpartner ViNotion de resultaten van PS-Crimson verkocht aan andere steden, waaronder Amsterdam, Den Bosch en Brugge.
Wat is Itea?
Itea is een programma voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie dat gespecialiseerd is in software-innovatie en digitale transitie. Het opereert onder de vlag van het internationale r&d-netwerk Eureka waar 45 landen aan deelnemen. Itea brengt een brede internationale gemeenschap van grote industrieën, middelgrote- en kleine bedrijven en startups samen. Ook onderzoeksinstituten en universiteiten doen mee in gesubsidieerde projecten waarin concepten worden doorontwikkeld tot concrete oplossingen. Deze moeten bijdragen aan werkgelegenheid, economische groei en maatschappelijke vooruitgang.
Itea werd opgericht in 1998 door Alcatel Alsthom, Bosch, Bull, Philips, Thomsom, Siemens, Italtel, Daimler-Benz en Nokia om software-innovatie te stimuleren. Eerst vooral binnen Europa, later ook wereldwijd. Momenteel bestaat het netwerk uit meer dan tweeduizennd.
Overzicht top-10 Nederlandse bedrijven die bijdragen aan Itea:
- Philips
- Eindhoven University of Technology
- Academic Medical Centre Amsterdam (AMC)
- Leiden University Medical Center
- Delft University of Technology
- TNO
- Utrecht University Medical Center (UMC)
- Technolution
- ViNotion
- Noldus Information Technology
Top-10 van mkb-bedrijven, mkb vertegenwoordigt ongeveer 50 procent van de deelnemers.
- Technolution
- ViNotion
- MEDrecord
- Sopheon
- Almende
- Slimmer.AI
- Noldus Information Technology
- KE-works
- Quantib
- Thunderbyte.AI
Bron: Itea