Gerard Sanderink eist te worden betrokken bij de verkoop van Centric, de it-dienstverlener waar de Ondernemingskamer hem vorig jaar november alle zeggenschap ontnam. Zo blijkt uit het verzoekschrift dat Sanderink’s advocaat mr. G.A.M.F. Spera bij de rechtbank heeft ingediend. Deze zaak dient as donderdag in Amsterdam.
De Twentse zakenman wil een vinger in de pap bij komende transacties rond het bedrijf. Het nieuwe bestuur, onder leiding van advocaat Peter Wakkie, werkt toe naar een verkoop aan een solide Nederlandse partij. Daar heeft de indertijd door de Ondernemingskamer aangestelde interim-bestuurder behoorlijke voortgang mee gemaakt. Nu het moment nabij is om spijkers met koppen te slaan, wil Sanderink hierbij een rol spelen. Het liefst zou hij plaatsnemen aan de onderhandelingstafel.
Centric heeft een lijst van criteria opgesteld waaraan een toekomstige koper moet voldoen. Zo mag de nieuwe eigenaar niet in buitenlandse handen zijn, mede gelet op de vele klanten bij de (rijks)overheid. Ook wenst Centric niet te worden opgesplitst. Een derde eis is dat de koper bereid is tot investeringen die de continuïteit van het bedrijf veilig stellen. Niet bekend is of Centric al oriënterende besprekingen met een koper voert dan wel verder is gevorderd.
Mediation
Daarnaast eist Sanderink om langs de weg van ‘mediation’ verdere afspraken te maken over samenwerking met het interim-bestuur. Het bestuur voelt daar echter weinig voor omdat alles nu goed loopt en inmenging van Sanderink weer voor ‘oude toestanden’ kan zorgen.
Heel lastig ligt ook zijn eis tot dividend. Centric keerde in 2022 een dividend van 10 miljoen euro uit. Dit bedrag diende ter vermindering van de cashpool waarmee Sanderink financiële gaten afdekt bij andere ondernemingen waar hij eigenaar is. Het huidige bestuur acht het niet in het belang van Centric nieuwe dividenden uit te keren. Bovendien biedt de financiële situatie bij Centric daar ook weinig ruimte voor.