QuantaMap heeft bij QDNL Participations 1,4 miljoen aan financiering binnengehaald om de productie van quantumcomputerchips te verbeteren. De Leidse startup ontwikkelt een microscoop waarmee quantumonderzoekers en chipfabrikanten elke chip nauwkeurig kunnen inspecteren om de kwaliteit te waarborgen en te verbeteren.
Volgens QuantaMap zijn quantumchips complex en moeilijk te produceren. Ook als ze niet zo goed werken, is het lastig te achterhalen welk onderdeel heeft gefaald en hoe de productieprocessen zijn te verbeteren. Dit is een van de obstakels voor het opschalen van quantumchips, aldus de startup.
QuantaMap heeft daarom een microscoop ontwikkeld om quantumcomputerchips nauwkeurig te inspecteren. Het betreft een combinatie van een cryogene microscooptechnologie (het scannen van een fijne naald over het oppervlakte van de chip bij extreem lage temperaturen) en quantumsensoren. Concurrerende technologieën zijn niet geschikt voor quantumchips; ofwel omdat ze de qubits verstoren tijdens het meten, dan wel omdat ze een grote kans hebben de chip te beschadigen tijdens het proces van in beeld brengen, aldus het Leidse bedrijf.
De meettechnologie is nauwkeurig afgestemd op de specifieke problemen die van invloed zijn op de prestaties en de productieopbrengst van quantumchips, met name rond het identificeren van de oorsprong van elektrische verliezen en onzuiverheden op nanometerschaal. Dit wordt gedaan door lokale temperatuurstijging, elektrische stromen en magnetische velden in beeld te brengen. Dit gebeurt allemaal bij lage temperaturen om er voor te zorgen dat de omstandigheden waaronder de chip goed functioneert gehandhaafd blijven tijdens het proces.
Investering
QuantaMap is in november 2022 opgericht door Johannes Jobst, Kaveh Lahabi, Milan Allan en Jimi de Haan. Quantuminvesteringsfonds QDNL Participations ziet wel brood in het verhaal van het trio en coördineerde een financieringsronde die 1,4 miljoen euro opleverde (in combinatie met een subsidie van de stichting Quantum Delta NL). Het bedrag wordt gebruikt om de technologie verder te ontwikkelen en de productiemogelijkheden op te schalen terwijl de startup zich voorbereidt om de markt te betreden.
Gesteund door Quantum Delta NL, een samenwerkingsverband van kennisinstellingen op het gebied van quantumtechnologie, wil QDNL Participations de komende jaren vijftien miljoen euro investeren in Nederlandse quantum-startups.