Door de krappe arbeidsmarkt neemt de loyaliteit onder ict’ers aan hun eigen werkgever af. Dat meldt detacheerder Headfirst naar aanleiding van onderzoek van de KVK, waaruit blijkt dat de ict en andere sectoren nog steeds kampen met personeelstekorten. Ook softwarebedrijf Klippa concludeert dat er sprake is van een tekort aan arbeidskrachten.
Het personeelstekort onder ict’ers zorgt volgens Headfirst voor een stijging in de externe arbeidsmarktmobiliteit van deze groep. Een op de vier ict’ers in loondienst wisselde de afgelopen twaalf maanden van baan of werkgever. Dit staat in contrast met de traditionele perceptie van ict’ers als latente baanzoekers die onbereikbaar zijn voor recruiters. De loyaliteit aan hun huidige werkplek is het afgelopen jaar wel degelijk afgenomen, aldus de detacheerder.
De arbeidsmarktproblematiek strekt zich volgens de KVK uit tot verschillende sectoren, waaronder ‘alles wat met automatisering en ict te maken heeft’. De organisatie ondervroeg 1.400 ondernemers, waarvan vrijwel de helft mkb’er met personeel en concludeert dat de krapte vooral nijpend is voor ondernemers meer dan negen medewerkers. Van de 54 procent die nieuwe medewerkers zoekt, vindt vrijwel iedereen dit moeilijk tot zeer moeilijk. Nog eens 23 procent verwacht in de komende zes maanden op zoek te moeten naar nieuw personeel.
Kapitaal en kosten
Recent onderzoek van het Groningse softwarehuis Klippa onder bedrijfsleiders bevestigt het beeld van de KVK. Bijna een op de drie bestuurders beschouwt het tekort aan gekwalificeerde arbeidskrachten de belangrijkste uitdaging is. Ook het gebrek aan kapitaal voor investeringen (25 procent) en stijgende kosten (11 procent) worden vaak genoemd. Beide onderzoeken benadrukken dat het tekort aan arbeidskrachten niet een specifiek probleem is voor de ict-sector, maar ook een bredere maatschappelijke uitdaging vormt. Ook mensen met een praktische beroep, zoals loodgieters en monteurs, zijn moeilijk te vinden.
De zoektocht naar personeel speelt bij zowel grote als kleine ondernemingen. Het arbeidstekort heeft in toenemende mate impact op de bedrijfsvoering en laat zien dat ondernemers aan de slag moeten met innovatieve oplossingen. Het helpt daarbij niet dat de loonkosten hoog zijn en de investeringsmogelijkheden beperkt. De ondervraagde bestuurders dragen ook oplossingen aan. Ze noemen bijvoorbeeld samenwerkingen met universiteiten, het ontwikkelen van nieuwe manieren om werknemers te bereiken en te behouden, en intelligente automatisering.