Artificiële intelligentie (ai): iedereen praat er over maar het is zeker niet nieuw. Dat is te zien op de pop-up-expositie die het AI-lab van de Vrije Universiteit Brussel samen met de KVAB (Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten) organiseert vanwege het veertigjarig bestaan. Deze tentoonstelling is komende week te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Brussel.
Het AI-lab aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) viert zijn veertigjarig bestaan met ‘Wetenschap aan de rand van chaos; de AI avant-garde in de jaren tachtig en negentig’. Wie wil weten hoe artificiële intelligentie (ai) is ontstaan en wat de technologie voor de samenleving in petto heeft, is van 18 tot en met 22 december welkom op de Koninklijke Bibliotheek (KBR) aan de Kunstberg in Brussel.
‘Ai is niet alleen technologie, het is ook een wetenschap die fundamentele vragen onderzoekt over de menselijke geest en hoe groepen van mensen samenwerken ondersteund door informatiesystemen’, stelt professor Luc Steels, curator van de tentoonstelling. ‘In de jaren tachtig en negentig werden complexe natuurverschijnselen gezien als zelforganiserende dynamische systemen, wat leidde tot een opkomende wetenschap van complexe systemen. Tornado’s, rivieren, mierenkolonies, chemische oscillaties, zebrahuidpatronen en meer werden integraal onderdeel van deze benadering.’
De invloed van deze ideeën op ai en kunstmatig leven is op de expositie terug te vinden in video’s van interviews met pioniers als Nobelprijswinnaars Christian de Duve en Roger Penrose, en wiskundigen zoals Benoit Mandelbrot, alsook in ai-voertuigen van Lego en Aibo-robots uit de jaren negentig. Deze objecten worden aangevuld met wetenschappelijke klassiekers uit de KBR over onderwerpen als het zonnestelsel en hersennetwerken.