Menselijk, betrouwbaar en toekomstbestendig. Dat zijn de kernbegrippen uit de nieuwe Agenda Digitale Stad 2023-2026 van gemeente Amsterdam. Het document werd kortgeleden gepresenteerd door de wethouder Digitale Stad & ICT, Alexander Scholtes. Hij maakt zich hard voor verantwoorde inzet van technologie voor maatschappelijke vraagstukken, zoals kansenongelijkheid, mentale gezondheid, veiligheid en afnemend vertrouwen in de politiek.
Het is de tweede keer dat Amsterdam een Agenda Digitale Stad opstelt. De eerste verscheen in 2019 en bestreek de periode tot en met 2022. Ook toen was er aandacht voor digitale inclusie, maar meer dan nu ook aandacht voor de mogelijkheden die technologie biedt aan burgers en stad. De nieuwe agenda is wat dat betreft iets minder uitbundig, met vooral oog voor de risico’s en tekortkomingen van digitalisering.
In de agenda staan observaties over de wijze waarop technologie invloed heeft op de stad. Er wordt stilgestaan bij de digitale ongelijkheid die ontstaat wanneer burgers niet kunnen meekomen of onvoldoende afweten van de gevaren. Deze ongelijkheid gaat over toegang tot internet, maar ook toegang tot nieuwe technologieën zoals artificiële intelligentie (ai).
Een initiatief om de toegang tot nieuwe technologie te verbeteren is het Tumo Center for Creative Technologies (Tumo), een naschools programma waarin 12- tot 18-jarigen kennismaken met ai en andere nieuwe technieken. Het idee van Tumo is afkomstig uit Armenië en kreeg sinds zijn oprichting in 2011 navolging in diverse Europese steden. Daar komt binnenkort dus Amsterdam-Zuidoost bij.
Verder ziet de gemeente een grote rol weggelegd voor maatschappelijke organisaties, zoals de Cyberbank voor hergebruik van gemeentelijke laptops, de Openbare Bibliotheken en de informatiepunten daarin en Publicroam voor veilige openbare wifitoegang.
Bovendien streeft Amsterdam naar meer grip op de online-leefwereld van jongeren, met aandacht voor ouderlijke betrokkenheid en ondersteuning van jongerenwerkers en scholen. Gesprekken met tech-platforms vinden plaats om limieten te stellen aan dagelijks app-gebruik, en de gemeente overweegt zelfs ‘straatcoaches’ online in te zetten.
Tot slot probeert Amsterdam meer inzicht te krijgen in de impact van digitalisering op de stad en haar inwoners en hoe ze technologie op een verantwoorde wijze kan toepassen. De inzichten publiceert de stad jaarlijks in de Tech Radar en er komen meerjarige innovatiecoalities om voort te bouwen op bestaande samenwerkingen en kennis die daarin beschikbaar is.