Bij de bouw van het Federatief Datastelsel (FDS) en vervolgens het delen van gegevens kunnen de Kruispuntbank in België en X-road in Estland als voorbeeld dienen. Op aandringen van demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) het tweede meerjareninformatieplan (IPlan) op dit punt aangepast. In het concept ontbrak dit.
Het FDS moet uitgroeien tot een uniform data-ecosysteem van de Nederlandse overheid. Het bestaat uit afspraken en standaarden zodat iedereen op dezelfde manier werkt en burgers weten welke gegevens over hen worden gebruikt voor welk doel. Hiermee realiseren de ministeries privacy by design, betere accountability en meer transparantie. Data zijn dan gemakkelijker in te zetten voor maatschappelijke opgaven en betere dienstverlening.
Verder miste de staatssecretaris in het concept-IPlan een geactualiseerde werkagenda, de effecten hiervan op de it-projecten van BZK en een financieel overzicht. Maar het lukt haar cio niet om in het nieuwe informatieplan duidelijkheid te verschaffen over de planning en voortgang van individuele programma’s en -projecten. Slechts voor een handjevol acties, zoals de Basisregistratie Ondergrond, is een summiere planning beschikbaar. Door de te late actualisatie van de werkagenda heeft de cio nog geen zicht op de eventuele gevolgen voor het it-projectenportfolio.
Met de open bestuurscultuur waar steeds om wordt geroepen, wil het nog niet erg lukken. De transitie naar open informatie, open data en opensourcesoftware zou hierin een drijvende kracht moeten zijn. Met de huidige systemen en werkwijzen kost het veel tijd en energie om dit beleid te vertalen naar praktijk, zo blijkt uit het IPlan.