Een meerderheid van de Eerste Kamer deelt de zorgen van ASML, Booking.com, Philips en andere grote techbedrijven over de stapsgewijze uitholling van de dertigprocentregeling voor hoogopgeleide kenniswerkers uit het buitenland. Deze belastingmaatregel komt tegemoet aan werknemers die gerekruteerd zijn vanuit het buitenland om in Nederland te komen werken voor een Nederlands bedrijf. Ook veel it’ers van buiten de Eurozone maken van deze fiscale vriendelijke optie.
Onder meer BBB, de grootste fractie in de Senaat, en CDA steunen een motie van VVD-senator Geerdink om de voorgenomen evaluatie van de expatregeling naar voren te halen. Op basis van deze evaluatie moet er een alternatief voorstel in het Belastingplan 2025 komen dat minder schadelijk uitpakt voor de economie. Op die manier is het plan af te wenden om het fiscale voordeel na twintig maanden terug te brengen naar twintig procent, en na nog eens twintig maanden naar tien procent.
Demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) liet gisteren in de Eerste Kamer weten dat zo’n scenario inderdaad de scherpe kanten van deze fiscale versobering afhaalt en mogelijk zelfs de hele afbouw vervalt. Een aantal politieke partijen heeft er spijt van afgelopen najaar een amendement van (thans) NSC-leider Pieter Omtzigt te hebben gesteund die aanstuurt op de afbraak van de dertigprocentregeling.
Opvallend is de ommezwaai van de BBB. BBB-leider Caroline van der Plas stemde destijds voor het voorstel van Omtzigt, maar BBB-senator Eugène Heijnen voelt hier niets voor. Hij zei zich zorgen te maken over dit amendement dat de oude Tweede Kamer eind oktober heeft aangenomen. Het past volgens hem niet om dergelijke wijzigingen door te voeren zonder uitgebreid onderzoek naar de gevolgen voor alle groepen. Senator Hartog (Volt) vindt dat de expatregeling binnen de EU moet worden afgestemd.