Meer dan honderd ondernemingen en kennisinstellingen uit twaalf EU-landen gaan samen innovatieve cloud-oplossingen voor (industriële) bedrijven opzetten, waaronder ook edge computing.
De Europese Commissie gaat op dit gebied negentien innovatieve ‘kernprojecten’ van evenzovele ondernemingen financieel ondersteunen. Tot 1,2 miljard euro aan overheidsfinanciering gaat naar onderzoek, ontwikkeling en de eerste industriële toepassing van geavanceerde technologieën. Naar verwachting komt daar nog eens 1,4 miljard euro aan particulier geld bij. Deze negentien directe deelnemers zullen nauw samenwerken om samen een eerste, EU-breed en interoperabel ‘multiprovider cloud to edge-continuüm’ in Europa te ontwikkelen en maken deel uit van een groter ecosysteem waarbij nog eens ruim negentig indirecte partners zijn betrokken.
Het project, met de naam Ipcei voor cloud-infrastructuur en -diensten van de volgende generatie (Ipcei-Cis), werd door zeven lidstaten gezamenlijk ingediend: Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Italië, Nederland, Polen en Spanje. Het project moet leiden tot minder technologische afhankelijkheden, minder marktverstoring en een betere toepasbaarheid en onderlinge deelbaarheid van data.
Baanbrekend
Alle projecten die deel uitmaken van het Ipcei zijn gericht op de ontwikkeling van baanbrekende technologieën die verder gaan dan de huidige stand van de techniek op mondiaal niveau. Ze zullen grote vooruitgang op het gebied van gegevensverwerking mogelijk maken, aldus de Europese Commissie. Tot de groep behoort Leaseweb Global, een iaas-provider met hoofdvestiging in Amsterdam. Andere ‘winnaars’ zijn Deutsche Telekom, Telefónica, Atos, Orange, SAP, Tiscali en Siemens.
In het kader van het Ipcei-Cis-ecosysteem zijn initiatieven vanuit dertien Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen goedgekeurd. Het kabinet draagt zelf zeventig miljoen euro bij aan het ontwikkelen van deze cloud-innovaties.TNO, AMS-IX, Asperitas, Better Be, BIT, Deems, Eurofiber Nederland, I3d.net, Info Support, Universiteit Twente en Universiteit van Amsterdam en Stichting Nationale Beheersorganisatie Internet Providers zijn de twaalf indirecte partners. De Belgische inbreng komt van Proximus, terwijl het eerder genoemde Info Support ook een grote vestiging in Mechelen heeft.
De edge lijkt me om IoT te gaan waarin alleen al de ‘connected car’ een zondvloed aan data geeft. Tesla weet niet alleen waar je auto staat maar ook of je bezoek zakelijk of prive is, wie je bezoekt en wanneer. Ik snap dat de EU graag toegang krijgt tot deze data want je kunt hierdoor mobiliteit anders beprijzen:
https://www.techtarget.com/searchnetworking/EdgeComputing/Maximizing-the-Cloud-Edge-Continuum-4-Factors-to-Look-for-in-an-End-to-End-Platform
1200 miljoen belastinggeld wegsmijten. Het moet echt verboden worden. De geselecteerde bedrijven zijn nu al de zogenaamde winnaars middels correct aangeleverde hoepelsprongen en luchtfietserij. Schaf die idiote aanbestedingen af en zeg dat je in de markt bent aanschaf en toepassing van innovatieve oplossingen voor behoeften die je hebt of signaleert. Dan selecteer je tenminste echte winnaars en laat je alle ruimte voor creatieve inbreng en oplossingen waar je nog helemaal niet aan gedacht hebt. Echt schandalig dit.
@Rob
+1000
Hier is wat meer informatie.
https://www.heise.de/news/1-2-Milliarden-Euro-Beihilfen-fuer-Vernetzung-der-EU-Clouds-9566651.html
Dat het ook om opensource gebruik gaat en het opbouwen van een community lees ik niet in dit artikel.
Ik lees dat Nederland voor een Next Generation Cloud Infrastructure and Services (CIS) maar 70 miljoen Euro aan belastinggeld in een pot stopt waar deelnemende organisaties 4.000 miljoen Euro in stoppen. Steun aan geld lijkt me dan ook beperkt en deze wordt onder strikte regels gegeven om marktwerking niet te verstoren want een Important Project of Common European Interest (IPCEI) zijn de uitgangspunten voor de toegang tot data voor het delen en verwerken:
“Bedrijven geven in grote meerderheid aan behoefte te hebben aan een innovatieve Europese oplossing voor cloud- en andere datatoepassingen. Die is er nu niet, omdat de markt in handen is van vooral niet-Europese bedrijven waar andere uitgangspunten gelden voor het delen, verwerken en de toegang tot data.” – Micky Adriaansens (demissionair) minister Economische Zaken en Klimaat.
Big Brother door Big Sister vervangen door alleen maar naar de techniek te kijken is niet in het belang van de belastingbetaler, 49,4% van Nederland stemde TEGEN een sleepwet. En dat is nog maar het topje van de ijsberg als we kijken naar de belangen van de (super?)staat en de individuele belangen van burgers.
Ja Oudlid, waar de niet demokratisch gekozen zensursula aan het roer zit wordt privacy afgebouwd.
Opmerkelijk dat de rechtzaak tegen haar over veel te dure adviseurkontrakten in D tijdens haar ministerschap ergens “vergeten” is.
Hoe onafhankelijk wil je zijn ?
Wat wordt precies bedoeld met soevereine cloud ? want kleine nuance verschillen kunnen veel uitmaken.
Uitgaande van die definitie, kan een soevereine cloud ook buiten Europa gehost en ge-owned worden ?
Zo ja dan vaart maken. Zo nee dan nog meer vaart maken.
Is die innovatie nu een doel of een middel. Hoe kan innovatie nu een strategisch doel zijn ?
Tot nu toe klinkt allemaal niet zo S.M.A.R.T.
Doel van EU was een machtsblok vormen tegen grote mogenheden als VS, Rusland en China.
Tot nu toe lijkt het meer nationale machtsblokken vormen tegen Europa.
Dus wordt het nou Nexit Generation cloud of Wir schaffen das ?
Bij Next Generation Cloud Infrastructure and Services ligt volgens mij de nadruk op de infrastructuur, voor de connected car heb je namelijk een betrouwbaar netwerk nodig. Betrouwbare software zou ook leuk zijn maar laten we bij de basis beginnen want van A naar S.M.A.R.T met het idee van IoT is de kill switch in de handen van een onbetrouwbare bende in Washington strategisch niet zo handig zoals we kunnen leren van Starlink en Oekraïne.
Wat betreft het begrip soevereiniteit beperk je het monopolie op belastingen en geweld als je voor de toegang tot de cloud afhankelijk bent van anderen, zie Gaza want steeds vaker wordt de kill switch gebruikt om zo de communicatie lam te leggen. Benieuwd hoe lang het duurt voor de redactie de kraan van reacties dichtdraait;-)
Tegenmacht kan alleen met een grote partij met gezamenlijke voldoende macht en voldoende gezamenlijke expertise. Dus moet je kritisch bekijken hoe je die tegenmacht vorm geeft. Immers, als een muis en een olifant over een brug lopen, dan kan de muis wel hard piepen dat ze samen hard stampen, maar het is toch de olifant die stampt.