In weerwil van alle aanwezige hightech blijft gebrekkige logistiek India parten spelen. De verspilling van voedsel is daardoor hoog. Innovatie vormt de sleutel tot een betere infrastructuur in het dichtstbevolkte land ter wereld. Jonge it-bedrijven denken daarbij een hoofdrol te kunnen gaan spelen. Ook het belang van duurzaamheid wordt alom onderschreven. Op uitnodiging van SAP kreeg Computable toegang tot Bangalore, het Indiase Silicon Valley, en het SAP Labs aldaar vol showcases op gebied van duurzaamheid. Ook een bezoek aan het bedrijf WayCool, de rijzende ster van Indiaas agritech.
Maar eerst de provincie in om persoonlijk te ervaren hoe de infrastructuur ervoor staat. Een weekje reizen geeft het nodige inzicht. Het begint in Bangalore, het kloppend hart van ‘Incredible IT India’. Drie minuten na boeking via Uber komt Akshay voorrijden. De Uber-rit naar het landelijke Ooty, de ‘koningin’ van de voormalige Engelse ‘hill stations’ kan beginnen. Over ruim vijf uur zal de bestemming zijn bereikt, zo heeft Uber uitgerekend. Niet snel voor een rit van 305 km waarvan 175 km via een grote nieuwe autosnelweg die de twee high ech-hoofdsteden Bangalore en Mysore met elkaar verbindt.
Uiteindelijk is de aankomt acht uur en 54 minuten later. Kosten: 67 euro. Drie en een half uur vertraging. Maar chauffeur Akshay lijkt het allemaal normaal te vinden; geen enkele vloek of andere uiting van frustratie. In het Indiase transport en de logistiek zijn ze dit kennelijk gewend. Chauffeur Akshay moest zich tegen een taxi-tarief van ruim zeven euro per uur wagen op veelal half opengebroken onverlichte wegen waar alleen ‘heilige’ koeien worden ontzien. Het gebrek aan een middenstreep vergroot de anarchie. De uitpuilende vrachtwagens hebben aan de achterkant een opschrift dat vraagt toch vooral de claxon te gebruiken. Daarmee communiceren de chauffeurs. Ze krijgen zo inzicht in de verkeerssituatie. En het houdt hen wakker, met als effect een continue kakofonie.
We doorkruisen overvolle provincieplaatsen met honderden krioelende (elektrische) gemotoriseerde riksja’s. En passeren ‘loslopende’ wilde olifanten en gaurs (Indiase bison) die je beter maar voorrang kunt geven. Smalle bergwegen moeten worden gedeeld met zwaar beladen trucks, autobussen vol slapende Indiërs en ander verkeer.
Corruptie
Ook de bureaucratie komt om de hoek kijken. De Uber-taxi blijkt een vergunning nodig te hebben als deze in een andere deelstaat (Tamil Nadu) na zonsondergang wil rijden. Maar het loket van de verkeerspolitie bij de ‘grensovergang’ accepteert geen contanten. Om corruptie tegen te gaan, moet het virtuele carnet via een app worden aangevraagd. Als na een halfuur de aanvraag is goedgekeurd, moet je betalen door een andere speciale app te downloaden.
Wanneer dat is geregeld, is het wachten op een sein van de politie die ook weer een app heeft met de kentekens van betalende chauffeurs. Slechte internetdekking vertraagt extra. India gebruikt de modernste it, maar je schiet er soms weinig mee op. Ook een simpele handeling als het bezoeken van een geldautomaat of het doen van een pintransactie blijkt voor de plaatselijke bevolking soms buitengewoon lastig.
De bergen die parallel lopen met de Zuid-Indiase westelijke kustlijn kennen diepe bossen afgewisseld met theeplantages en velden vol bonen en andere groente. Vooral vrouwen bebouwen het land. Ze vervoeren vele kilo’s zware zakken thee naar een truck. Twee dozijn vrouwen wachten geduldig totdat ze aan beurt zijn om de vrachtwagen te beladen.
Extremen
Het is in een notendop de situatie waarin India zich bevindt. Zo krijg je haast elke dag te maken met de gebrekkige infrastructuur en knellende bureaucratie. Het is een land van extremen, van grote tegenstellingen. Innovaties komen steeds meer uit dit deel van Azië. India liet onlangs met succes een ruimtevaartuig op de maan landen. Baanbrekende innovaties en nieuwe toepassingen van artificiële intelligentie (ai) strijden om voorrang. Het is de snelst groeiende grote economie en na de VS en China de belangrijkste digitale economie.
India zit in het epicentrum van nieuwe zakelijke modellen, nieuwe ideeën en nieuwe groei als onderdeel van zijn visie om een technologie gedreven, op kennis gebaseerde natie te worden, zo omschrijft SAP het land waar Europa’s grootste softwarebedrijf inmiddels werk biedt aan meer dan 15.000 ontwikkelaars.
Tegenover de modernste hightech en duizelingwekkende wetenschappelijke prestaties staan enorme logistieke problemen. Ruim een derde van het voedsel dat wordt geproduceerd, gaat verloren voordat het de consument bereikt. Dat is genoeg om alle 216 miljoen Braziliaanse magen te vullen. Zeker, het (spoor)wegennet en andere verbindingen verbeteren. Nog belangrijker: India werkt hard aan de veranderingen die nodig zijn om nieuwe sprongen in welvaart te maken die ook de brede massa bereiken.
Fruit en pinda’s
Erp-gigant SAP liet Computable voorafgaande aan de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie TechEd, ditmaal in Bangalore, kennismaken met een aantal lokale klanten die India duurzamer moeten maken. Technologie vervult een sleutelrol bij de verbeteringen in de leveringsketen die maken dat India niet alleen de eigen bevolking van 1,4 miljard zielen kan voeden maar ook kan uitgroeien tot een topexporteur van rijst, groenten, fruit en pinda’s. Waar zestig jaar geleden onder een bevolking van 490 miljoen mensen nog veel hongersnood heerste, voert het land nu al voor zeven miljard euro aan rijst uit.
Maar gevaar dreigt. Karthik Jayaraman, managing director van het voedsel- en agritech-bedrijf WayCool, waarschuwt dat verdere productiviteitsverhogingen dreigen te worden belemmerd door de opwarming van de aarde. ‘Stijgt de gemiddelde temperatuur met anderhalve graad, dan komt aan die stijging een eind. Bij drie graden veranderen grote delen van thans nog vruchtbare gebieden in een woestijn. En bij vier graden krijg je het effect van een sneetje brood in een broodrooster. Jayaraman: ‘Alles wordt dan toast’.
WayCool zet vooral in op betere logistiek zodat de verspilling vermindert. Maar de grootste bijdrage moet komen van een vraaggestuurde supply chain. Met hulp van SAP is een informatiesysteem opgezet dat de boeren vertelt wat ze het beste kunnen gaan verbouwen. Uitgebreid gebruik van data afkomstig van alle schakels uit de aanbodketen helpt hen een evenwicht te bereiken tussen vraag en aanbod. Want overproductie heeft aanzienlijke gevolgen voor de prijsvorming. Jayaraman: ‘Dit kan een factor honderd schelen. Bij een overschot kan de prijs van een doosje tomaten tot een eurocent dalen. Dat is lager dan de transportkosten.’ Boeren waren tot voor kort slecht geïnformeerd over de markten waar ze aan leveren. ‘Tussen de agrariërs en de laatste schakels in het afzetgebied zitten in India vijf tot elf intermediairs. Door die lange keten kunnen ze slecht inschattingen maken. En als eenmaal is gezaaid, is geen correctie meer mogelijk.’
Internet of things
WayCool-dochter Censa heeft een breed aanbod van clouddiensten ontwikkeld, mede gebaseerd op het internet of things (iot). Deze bestrijken de gehele toeleveringsketen ‘van boer tot bord’ en verhogen de efficiëntie en transparantie. De kant-en-klare modulaire oplossingen, gebundeld met saas-erp, zijn gericht op alle spelers uit de keten.
Die keten begint met de boeren en loopt via de inkopers, voedselverwerkers en distributeurs tot de winkeliers. Ook de financiers waaronder de Haagse ontwikkelingsbank FMO zitten in dit platform. De technologie zit hier diep in geïntegreerd. Door alle betrokken partijen op één plaats samen te brengen zegt WayCool het voedsel-ecosysteem volledig te hebben getransformeerd. Het bedrijf probeert zo min mogelijk water te gebruiken alsmede afval en broeikasgassen te minimaliseren. Tegelijk moet het bedrijf snel winstgevend worden. En WayCool wil de ontwikkelde technologie overal ter wereld beschikbaar stellen. En SAP op zijn beurt wil meer van dit soort pioniers in het zadel helpen.
India, ’the it place to be’
Mede door de snelle digitalisering wordt India de derde grootste economie ter wereld, voorspelt de regering in Delhi. Het overvloedige it-talent en met name de vaardige softwareontwikkelaars zijn verantwoordelijk voor de opmars. Plan is binnen afzienbare tijd ook China van de troon te stoten.
Wat maakt de India zo succesvol op it-gebied? En hoe komt het dat bijna alle grote Amerikaanse bedrijven inmiddels door managers van Indiase afkomst worden geleid? Computable reisde naar Bangalore om daar antwoorden te vinden voor een serie over het land van de nieuwe it-goeroes.