Bij het jonge saas-bedrijf Rentman vloeide kortgeleden de champagne. De scale-up in Utrecht heeft een investering van twintig miljoen euro opgehaald bij het Britse Expedition Growth Capital. De tijd was rijp voor extern geld, vertelt oprichter en ceo Roy van den Broek aan Computable.
Rentman biedt een cloudgebaseerd platform voor het beheer van materialen en medewerkers die worden ingezet bij evenementen en mediaproducties. Denk aan camera’s, lichtinstallaties, festivaltenten, waterpunten en vloerdelen, die je via de tool beheert. Van den Broek (35) zette het bedrijf op in 2015 en wist het uit te bouwen tot een onderneming met ruim negentig werknemers en kantoren in Utrecht en Toronto.
Wat is het verhaal achter Rentman?
Van den Broek: ‘Na mijn studie Informatica begon ik een verhuurbedrijf voor audiovisuele apparatuur. Verhuur is een complex en arbeidsintensief proces waarbij continu spullen worden versleept, de conditie van apparatuur belangrijk is en het managen van offertes en betalingen aandacht vragen. Ik heb lang gezocht naar een oplossing die deze processen vereenvoudigt. Omdat ik niets kon vinden wat voldeed aan mijn wensen, heb ik zelf een tool ontwikkeld.
‘In het begin hadden we zelfs nog geen kantoor. We gebruikten zo nu en dan een ruimte van de universiteit, waar we gewoon een briefje aan de buitenkant van de deur plakten. Toen de eerste versie van de tool gereed was, kon ik het aanbieden aan andere bedrijven. Al snel waren we winstgevend en konden we personeel aannemen en een kantoor huren. Inmiddels zitten we in een historisch pand, waar we helaas bijna zijn uitgegroeid.
‘Tijdens de Covid-pandemie hebben we de bakens verzet. Er vonden vrijwel geen evenementen plaats, dus die markt droogde op. Daar stond tegenover dat er meer mediaproducties en webstreams kwamen, een nieuwe markt voor onze toepassing: het beheer van verhuurde camera’s en aanverwante apparatuur.’
Waar staat Rentman nu?
‘Rentman is uitgebouwd tot een volwaardig cloudgebaseerd managementplatform voor eventprofessionals en mediaproducenten. Het is gaaf om te bedenken dat leveranciers bij grote evenementen zoals Lowlands, de Super Bowl en de Olympische Spelen, onze tools gebruiken.
‘Er zijn wel wat concurrenten, meestal traditionele erp-spelers met een oplossing voor materiaal- of personeelsplanning. Wat ons uniek maakt, is dat wij deze zaken combineren. Er is vrijwel niets meer over van het oorspronkelijke product dat ik destijds had ontwikkeld. We hebben veertig developers die het veel beter kunnen.
‘We zijn ook actief buiten Nederland. Omdat de Nederlandse markt vrij klein is, richtten we ons al snel op Duitsland en Scandinavië. De ondersteuning gebeurt vanaf hier. De Duitssprekende markt is onze grootste afzetmarkt, qua marktaandeel zijn we het grootst in de Benelux. Uitbreiding in Noord-Amerika is nu onze strategie.
‘Sinds 2021 hebben we een kantoor in Toronto, voornamelijk voor sales en support voor Noord-Amerikaanse klanten. Toronto omdat het een grote stad met een universiteit is. De huurprijzen zijn er lager dan in bijvoorbeeld New York, de stad die we kort overwogen. De Canadese cultuur is bovendien vergelijkbaar met de Nederlandse.’
Jullie hebben een investeerder gevonden, leg uit?
‘Tot nu toe konden we ons bedrijf financieren vanuit de winst die we maakten. Het nadeel van deze ‘bootstrapping’ is dat de snelheid van de groei afhankelijk is van het aantal producten dat je verkoopt. Nu willen we stappen maken, groeien in de VS en gelijktijdig ons relatief nieuwe onderdeel voor mediaproducties uitbreiden. Dan heb je een investeerder nodig.
In april 2023 begon onze zoektocht. Voor zulke partijen is het natuurlijk interessant om te weten dat we de eerste groei naar negentig medewerkers op eigen kracht hadden bereikt. En dus ontvingen we wekelijks tientallen mailtjes van potentiële investeerders. We maakten een lijstje van onze wensen en van mogelijke geschikte partijen. Dat leidde tot zo’n zestig koffiegesprekken en vier nadere kennismakingen.
‘Uiteindelijk rolde Expedition Growth Capital als beste uit de bus. We hebben een goede klik en delen onder meer dezelfde visie op het aannemen van personeel. Andere partijen boden meer geld, maar met Expedition was vooral het gevoel goed. We hebben nog steeds een meerderheidsbelang. Wel treedt een van de partners bij Expedition toe tot de raad van bestuur. Dat is nieuw voor ons en dus een beetje spannend. Maar ik heb er vertrouwen in. Onze organisatie wordt groter en dan is het qua compliance wel goed om er een onafhankelijke persoon bij te hebben.’
Wat gaan jullie doen met de twintig miljoen euro?
‘We gaan vooral de Amerikaanse markt uitbouwen. Nu komt ruim tien procent van onze omzet daar vandaan en dat moet meer worden. Daarnaast willen we onze diversificatie naar de markt van media en broadcasters voortzetten en het huidige platform voorzien van nieuwe functionaliteit om aan de specifieke behoeften van de klanten voldoet. De Rentman-app moet tot de standaarduitrusting van de event- en mediaprofessional gaan behoren.
Het is onze ambitie om binnen vijf jaar vijf maal zoveel gebruikers te krijgen. Onze webtool en app worden ingezet door ruim 250.000 mensen in zo’n honderd landen. We mikken dus op een miljoen gebruikers in 2028.’
Tot slot: hoe voelt het om van eenmanszaak nu een miljoenenbedrijf te leiden?
‘Dat is gelukkig stapsgewijs gebeurd. Mijn baan is misschien wel zeven keer veranderd en dat was soms lastig. In elke fase van het bedrijf wordt iets anders van je verwacht. Eerst zorg je ervoor dat je de software bug-vrij ontwikkelt, dan moet je medewerkers vinden, vervolgens bouw je aan een visie en nog later ben je vooral bezig om anderen te inspireren. Net als mijn bedrijf ben ikzelf vooral organisch gegroeid. Ik heb er nog steeds veel plezier in. Ik ervaar weinig stress en heb genoeg head room om de volgende stappen te zetten.’