Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven hield in 2022 bij de aanschaf van ict-diensten of -systemen rekening met milieueffecten of met het energieverbruik van apparatuur. Het zijn vooral grote bedrijven die milieubewust omgaan met ict-componenten. Driekwart van de ondernemingen heeft aandacht voor de duurzame afvoer van ict-apparatuur. Dit blijkt uit het rapport 'ICT, kennis en economie 2023' van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Volgens het CBS-rapport tonen bedrijven met vijfhonderd werknemers of meer zich milieubewuster dan kleinere ondernemingen. Zowel bij de aanschaf als bij het energieverbruik van diensten en systemen houdt ongeveer driekwart van de grote bedrijven rekening met het milieuaspect, terwijl dat bij minder dan de helft van de kleine bedrijven het geval is.
Bedrijven in de energie- en watersector houden het vaakst rekening met de milieu-impact bij ict-aanschaf: bijna zestig procent. Ook financiële instellingen en de ict-sector scoren hierbij hoog, volgens het statistiekbureau. De ict-sector heeft bovendien relatief veel aandacht voor beperking van het energieverbruik, meer dan andere sectoren.
Duurzame afvoer
Bijna driekwart van de ondervraagde bedrijven koos in 2022 voor duurzame afvoer van ict-apparatuur. De sectoren energie en water, gezondheidszorg, bouw, advies, en ict nemen hierbij de leiding. Vier op de tien ondernemingen blijkt ict-apparatuur te behouden na gebruik. Dit doen ze onder meer voor reserveonderdelen of om gevoelige informatie te beschermen, vooral in de ict-sector.
In vergelijking met andere EU-landen blijft het Nederlandse bedrijfsleven achter qua milieubewustzijn. Niet niet de helft van de Nederlandse bedrijven maakte milieubewuste keuzes bij de aanschaf van ict-diensten of -systemen, terwijl het EU-gemiddelde bijna de zestig procent aantikt. Ook op het gebied van duurzame afvoer en behoud van apparatuur scoort Nederland opvallend lager dan het EU-gemiddelde.