Nederland is het zat. Tenminste als je de commentaren op de uitslag van de Tweede Kamer-verkiezingen mag geloven. De verkiezingen hebben een ware aardverschuiving teweeg gebracht. Nu roepen ze dit elke keer na een verkiezing, maar dat komt omdat de mensen om de vier jaar spijt hebben van waar ze de vorige keer op hebben gestemd.
Meer dan driekwart van de mensen heeft niet op de PVV gestemd maar ze zijn wel de grootste geworden. Wilders is nu als eerste aan zet om te zien of hij een rechts kabinet kan vormen. De eerste verkenner is inmiddels al gesneuveld, maar dat is niet erg. Iedereen die weleens Stratego heeft gespeeld, weet dat je altijd eerst een paar verkenners moet opofferen. Nu mag PvdA’er Plasterk het proberen. En ik waarschuw alvast, over een tijdje wordt het excuus gebruikt ‘de verkenner kwam van links!’.
Eindelijk geld
Maar de rechtse partijen hebben grootse plannen: geen mensen meer uit het buitenland, op NPO 1, 2 en 3 wordt alleen nog maar het testbeeld uitgezonden, er komen tienduizend agenten bij, er gaat betere zorg komen en de slachtoffers van de toeslagenaffaire en de aardbevingen in Groningen krijgen eindelijk hun geld.
Dit is natuurlijk een gouden kans voor de ict-industrie, want wie gaat dit allemaal doen dan? Waar gaan die nieuwe agenten vandaan komen? Waar zijn de extra handjes aan het bed in het verzorgingstehuis? Wie gaat de slachtoffers van de toeslagenaffaire en de Groninger-aardbevingen helpen? Zoveel mensen werken er nu ook weer niet bij de publieke omroep.
Alles automatiseren
Dus ik denk dat we alles maar moeten automatiseren. Er zit niks anders op. Maar ja, aan de andere kant, hadden we daar ook niet een tekort aan mensen? Misschien moeten we ze dan toch maar uit het buitenland halen.
Koning, keizer of admiraal Popla kennen ze allemaal want een verkenner achter de hand houden voor het vinden van de vlag of de spion gaat om de strategie in het spel. Andere uitkomsten verwachten als je hetzelfde blijft doen moeten de politieke leiders van de gevestigde ledenpartijen nog maar zien of ze kikkers in de kruiwagen weten te houden. Want electorale volatiliteit is door ICT een dingetje geworden omdat de kiezer zich niet meer informeeert via een publiek bestel, beïnvloeding gaat via sociale media. Of via buitenparlementaire activisten die met de verkeerde vlag zwaaien want het importeren van geopolitieke spanningen gaat niet om de handen aan het bed.