Artificiële intelligentie (ai) heeft het speelveld veranderd en het potentieel om industrieën te veranderen. De recente ‘Technology Vision 2023’-enquête van Accenture laat zien dat generatieve ai volgens wereldwijde leiders een impuls zal geven aan creativiteit en innovatie en een nieuw tijdperk van bedrijfsintelligentie zal inluiden.
Alhoewel softwareontwikkeling dankzij generatieve ai (gen-ai) de komende jaren in een stroomversnelling gaat komen, moeten we ook rekening houden met de valkuilen.
Drie gevaren
Er zijn veel uitdagingen waar organisaties op voorbereid moeten zijn bij het gebruik van ai-tools. De drie belangrijkste:
- Tekort aan technisch talent belemmert validatie van de resultaten
Hoewel ai-tools de efficiëntie van ontwikkelaars kunnen verbeteren door code te genereren, lossen ze de schaarste aan technische expertise niet op. Geschoolde ontwikkelaars zijn essentieel om foutloze en veilige code te garanderen en de integriteit en beoogde functionaliteit te waarborgen.
- Verwaarlozing van andere fasen van de ontwikkelingscyclus
Het maken van een applicatie omvat meer dan alleen het genereren van code en debuggen. Zo moet er ook aandacht zijn voor het opzetten van een ontwikkelomgeving, het bouwen van applicaties, toezicht houden op code-integratie, testen, het beheren van applicatiehosting en runtimemanagement.
- Toenemende technical debt
Gen-ai-modellen hebben een enorm potentieel om de snelheid van het genereren van nieuwe code aanzienlijk te verhogen. Maar naast versnellen, kan ai-innovatie ook kosten met zich meebrengen. Denk aan kosten voor het onderhoud en de duurzaamheid van applicaties. Vooral wanneer er problemen zijn met de kwaliteit van de code, governance en beveiliging. Dit kan het risico van toenemende technical debt vergroten en daarmee zorgen voor een grotere belasting voor ontwikkelaars.
Levenscyclus
Door de juiste setup te implementeren, kunnen ontwikkelteams effectief de bovengenoemde uitdagingen overwinnen en ai inzetten om de ontwikkeling van apps te versnellen. Maar om meer innovatie mogelijk te maken, is het essentieel om gen-ai te combineren met low-code-technologie die governance bevordert, beveiligingscontroles inbouwt en ontwikkelaars gedurende de hele levenscyclus van softwareontwikkeling ondersteunt. Deze integratie geeft de mogelijkheid om tools te gebruiken voor het ontwikkelen en aanpassen van applicaties met verbeterde flexibiliteit, schaalbaarheid en beveiliging. Het stelt ontwikkelaars in staat om nieuwe applicaties te bouwen met de juiste architectuur en een goede gebruikerservaring.
Drie kansen
Door bij het bouwen van applicaties gebruik te maken van de voordelen van gen-ai, kunnen ontwikkelaars nieuwe use-cases ontwikkelen en nieuwe kansen benutten. Uiteindelijk biedt de combinatie van een low code ontwikkelplatform en generatieve ai talloze extra voordelen op het gebied van softwareontwikkeling.
- Ontwikkeling van junior ontwikkelaars
Low-code maakt de mogelijkheden van ai toegankelijker en verbreedt het bereik naar een meer divers scala van ontwikkelaars, waaronder junior ontwikkelaars en it-professionals.
Dit wordt gerealiseerd door geleide ontwikkeling toe te passen en het proces van het specificeren van intentie binnen applicaties te vereenvoudigen door gebruik te maken van een visuele taal die gemakkelijk te begrijpen is.
- Robuuste privacy en beveiliging en gebruikerscontroles
In low-code-platforms wordt de vertrouwelijkheid van gegevens gewaarborgd, zodat gegevens privé blijven en ontoegankelijk zijn voor onbevoegde gebruikers. Bovendien hebben ontwikkelaars de mogelijkheid om gebruikersmachtigingen te definiëren, zodat ze nauwkeurig rollen en verantwoordelijkheden binnen het platform kunnen beheren en toepassen.
- End-to-end-oplossing
Wanneer low-code-oplossingen worden gecombineerd met ai, kunnen ze elke fase van de levenscyclus van software aan. Dit omvat taken zoals frontend-ontwerp, data-integraties, implementatie van logica, publicatie, hosting en meer.
ai . Het is echter belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke valkuilen van AI en low-code en stappen te ondernemen om deze te beperken. Door projecten zorgvuldig te plannen en uit te voeren, kunnen ontwikkelaars kunnen ze deze technologieën optimaal benutten.
Arjan Waardenburg is Solution Architect bij OutSystems.