Er heerst nog steeds een perceptiekloof over diversiteit in de Nederlandse techindustrie. De meeste medewerkers staan positief tegenover verscheidenheid op de werkvloer, maar de urgentie om ongelijkheid aan te pakken, ontbreekt. Dit staat in een rapport van Diverse Leaders in Tech (DLiT), onderdeel van startup-organisatie Techleap.
Hoewel twee derde van de techmedewerkers het belang van diversiteit erkent, groeit de weerstand tegen concrete initiatieven, aldus het rapport. Bijna de helft van het mannelijke personeel vindt diversiteit overdreven en een derde ziet er de toegevoegde waarde niet van in. Bij vrouwelijke medewerkers ligt dat anders: een kwart vindt diversiteit overdreven en veertien procent gelooft niet in de toegevoegde waarde ervan.
Tegelijkertijd noemt ruim een derde van de medewerkers met een migratieachtergrond discriminatie een groot probleem in de techindustrie. 45 procent zegt niet gelijkwaardig te worden behandeld. Volgens het rapport zijn twee stappen nodig om deze perceptiekloof te overbruggen: bewustwording van de directe bijdrage van diversiteit aan het bedrijfssucces en begrip van de beleving van inclusie in de techsector.
DLiT roept organisaties op de kloof serieus te nemen, te investeren in educatie, en diversiteit meetbaar te maken voor bedrijfssucces en een gelijke werkomgeving. Twee derde van de medewerkers blijkt niet op de hoogte te zijn van initiatieven ter bevordering van diversiteit op de werkvloer.
Verzelfstandiging
Diverse Leaders in Tech is een community die zich richt op een meer diverse en inclusievere techsector in Nederland. Techleap staat op het punt om het initiatief te verzelfstandigen. Daarmee komt de organisatie tegemoet aan doelstellingen die het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) oplegde bij de verlenging van het Techleap-programma tot 2026.
De startup-organisatie verzelfstandigt ook het onderdeel Bold, een community van oprichters en leiders van vooraanstaande techbedrijven die jonge Nederlandse onderenemers bijstaan. Bovendien spoort het ministerie Techleap aan om minder afhankelijk te worden van de overheidsbijdrage door privaat geld aan te trekken.
Vrijwel alle organisaies zijn internationaal en multicultureel en werken in een internationale omgeving. Kortom diversiteit en het bewustworden en overbruggen van verschillen is een must voor een goede samenwerking. Dat ‘harde’ tech koppen daar geen voorlopers in zijn is bekend en staat een effectieve samenwerking binnen organsiaties in de weg met alle gevolgen van dien.
Lees mijn eBook over culturele competentie en het verbeteren van de samenwerking bij Bookboon. Uitgebreide papieren versie over dit onderwerp volgt later bij Amsterdam University Press.
We beginnen bij de onderkant want een afhankelijkheid van overheidsbijdragen gaat om publiek geld. Ik herken me niet in het rapport doordat met name de overheid weerstand heeft tegen concrete iniatieven door bijvoorbeeld eisen te stellen over het gebruik van de Nederlandse taal, e-book Bert is abuis over de internationale omgeving want taal blijkt een hindernis te zijn.
Het gaat om culturele competentie en kennis van interculturele communicatie om zo de samenwerking te verbeteren.
nee, het gaat om dat boek 😉