Kulmeet Bawa, president en managing director van SAP India, ziet zijn land niet als ‘s werelds grootste exporteur van ceo’s. Nee, corrigeert hij vriendelijk, zijn land vormt de grootste bron van techtalenten die het schoppen tot ceo. ‘En dat is wat anders.’
Alphabet/Google, Microsoft, YouTube, Adobe, IBM, NetApp, VMware, Palo Alto Networks, Cognizant, Arista, Micron en Motorola behoren tot de it-bedrijven die met vaste hand worden geleid door een uit India afkomstige topman. Daaronder zit een nog een stevige laag ontwikkelaars en technici die Silicon Valley in de techrace houden. En in Nederland kunnen techbedrijven als ASML niet meer zonder Indiase kennismigranten.
Volgens Kulmeet Bawa valt de dominantie van Indiaas talent terug te voeren op de binnenlandse cultuur waarin ouders een behoorlijk stempel drukken op de toekomst van hun kinderen. Bekend is dat van oudsher de ouders graag een geschikte huwelijkspartner voor hun zoons en dochters arrangeren. Bawa stelt dat ook de carrière van jonge Indiërs goed wordt uitgestippeld. ‘Ouders stellen hun kinderen voor de keuze om of software-engineer of dokter te worden. Ze stimuleren een technische dan wel medische opleiding te kiezen.’
Kroost
Een korte rondreis door Zuid-India bevestigt de aandacht die Indiase ouders voor hun kroost hebben. Ze doen er alles aan om hen aan een goede opleiding te helpen. En niet zonder succes. Want ook tijdens de ontwikkelaarsconferentie SAP TechEd in Bangalore merk je hoe leergierig jonge Indiërs zijn. Terwijl dergelijke evenementen in Las Vegas altijd een hoog fun-karakter hebben en showelementen nadrukkelijk aanwezig zijn, oogt de beurs in de tech-metropool van India als een schoollokaal. De centrale beursvloer is omgeven door hallen waar duizenden Indiërs hands-on-sessies, programmeer-klasjes en demo’s volgen. De beurs is ontdaan van elke opsmuk. Zelfs de stands van bedrijven als Microsoft zien er uit als kraampjes op Koningsdag in een klein dorp. Tijd voor entertainment of netwerken is er niet. Tussen de bedrijven door eten de deelnemers op de grond gezeten in hoog tempo een bak vegetarische curry leeg om weer naar de volgende demo te snellen. De honger naar kennis is onverzadigbaar.
Bawa wijst erop dat India allang een technologische hub is. Het begon met business process outsourcing (bpo), de uitbesteding van operaties aan derde partijen. Kostenvoordelen, een grote Engelstalige talenten-basis en goede competenties lagen daaraan ten grondslag.
Volgens onderzoekers heeft India volgend jaar het hoogste aantal softwareontwikkelaars ter wereld. Een op de zes ai-talenten komt uit India. Dit land drijft ook de technologische innovatie, weet SAP. Nieuwe ontwikkelingen op gebied van modulariteit, open systemen, cloud, veilig programmeren en blockchain worden daar snel opgepakt. Bawa ziet grote mogelijkheden voor de komende jaren. Zestig procent van India’s bruto binnenlands product ‘raakt’ aan een SAP-systeem, meldt hij. Als SAP’s klanten gedijen, groeit de erp-gigant lekker mee.
Blauwdruk
India werkt aan een blauwdruk voor de toekomst, The Vision India@2047. Het jaar 2047 is gekozen omdat dan honderd jaar onafhankelijkheid van de Britten wordt gevierd. Tegen die tijd moet India een hoog ontwikkelde natie zijn met een gemiddeld inkomen van $17.500 per hoofd van de bevolking. In 2030 moeten Japan en Duitsland zijn gepasseerd. Daarvoor is een jaarlijkse groei van 9 procent nodig. Een vergaande digitalisering moet dat mogelijk maken.
Maar er dient nog een hoop te verbeteren aan de basisinfrastructuur, erkent Bawa. Het wegennet laat zeker in de provincie veel te wensen over. Elektriciteit en watervoorziening vormen problemen die SAP wil helpen oplossen. Systemen voor stroom, de distributie van kookgas en mobiele netwerken (700 miljoen abonnees) draaien massaal op SAP, aldus Bawa. Indiase bedrijven zijn op sommige gebieden leidend. Grote SAP-klanten als de Tata Groep, Tech Mahindra en Air India lopen voor bij de transformatie naar de (edge) cloud.
Het midden- en kleinbedrijf wordt niet vergeten, stelt Bawa. ‘Tachtig procent van onze klanten behoort tot het mkb. En twintig van de veertig unicorns, jonge bedrijven met een marktwaarde van meer dan een miljard dollar, zit bij SAP. Die categorie gaat een sleutelrol in de groei van ons land spelen,’ voorspelt hij. ‘India kent al het grootste startup-systeem ter wereld. Bovendien wil India qua industriële productie China de loef afsteken. Fabrieken worden al verplaatst naar het zuidelijke buurland. Tata maakt iPhones.
Maar de uitdagingen zijn groot, zegt hij. In veel opzichten moet India wendbaarder worden. De baas van SAP India kan in zijn functie uiteraard niet zeggen dat bureaucratie en corruptie in het ambtenarenkorps een grote hindernis vormen. Wie zijn oor goed te luisteren legt, hoort al gauw dat de elite de dienst uitmaakt. Veel systemen zijn nodeloos ingewikkeld opgezet, maar als je geld hebt, verdwijnen die beletselen als sneeuw voor de zon.
India, ’the it place to be’
Mede door de snelle digitalisering wordt India de derde grootste economie ter wereld, voorspelt de regering in Delhi. Het overvloedige it-talent en met name de vaardige softwareontwikkelaars zijn verantwoordelijk voor de opmars. Plan is binnen afzienbare tijd ook China van de troon te stoten. Wat maakt de India zo succesvol op it-gebied? En hoe komt het dat bijna alle grote Amerikaanse bedrijven inmiddels door managers van Indiase afkomst worden geleid? Computable reisde naar Bangalore om daar antwoorden te vinden voor een serie over het land van de nieuwe it-goeroes.
In het volgende achtergrondverhaal gaan we in op de milieuproblemen en de enorme verspilling van voedsel door gebrekkige logistiek. De hoop van Bawa is vooral gebaseerd op de jonge generatie ondernemers die technisch uitermate goed is onderlegd, dingen graag uitprobeert en nieuwe ideeën ontwikkelt. Dat moet de motor worden die het tempo van de veranderingen straks sneller omhoog brengt dan in de EU en de VS.
Dat beletselen als sneeuw voor de zon verdwijnen als je geld hebt past cultureel inderdaad beter bij Amerikaanse bedrijven waar money talks, culture waarden wringen maatschappelijk steeds meer als het om een eerlijke concurrentie gaat want ik denk dat het klimaat niet hoog op de agenda staat. Wat betreft Tata en het plaatselijke milieu zullen de beletselen als sneeuw voor de zon verdwenen zijn met het vullen van de juiste zakken. Of het legen van de juiste zakken want het onnodig complex maken door een dubbele bureaucratie te bouwen met offshoring gaat niet om een krat met tech talenten voor de prijs van een kommetje rijst.
Zou het niet simpelweg te maken hebben met het inwonersaantal van India? Met zoveel mensen in één land is de kans op talenten een stuk groter dan in een kikkerlandje als Nederland.
(ofwel des te knapper dat ook ons landje talenten voortbrengt)
Misschien komt het ook omdat daar gewerkt wordt en hier ebooks bij bookboon geschreven worden.
Kwantiteit versus kwaliteit is er meer dan voldoende talent in Nederland alleen is de prijs ervan duurder door belasting op arbeid. Voor de statistiek liefhebbers, Zwitserland kent het meeste aantal patenten per miljoen inwoners want het kapitaliseren van een idee is als het schrijven van een boek. Too many chiefs and not enough indians legt de infra zich niet vanzelf want aangaande een energietransitie is het netwerk ontoereikend.
“Volgens Kulmeet Bawa valt de dominantie van Indiaas talent terug te voeren op de binnenlandse cultuur waarin ouders een behoorlijk stempel drukken op de toekomst van hun kinderen. Bekend is dat van oudsher de ouders graag een geschikte huwelijkspartner voor hun zoons en dochters arrangeren. Bawa stelt dat ook de carrière van jonge Indiërs goed wordt uitgestippeld. ‘Ouders stellen hun kinderen voor de keuze om of software-engineer of dokter te worden. Ze stimuleren een technische dan wel medische opleiding te kiezen.'”
Klopt. In het collectivistische India draait als om de familie in ruime zin, de clan en sub kaste. Daarnaast zijn er de klassieke geschriften waarin bepaalde beroepen als extra waardevol worden gezien en daarmee mede je positie, aanzien en macht in het kastenstelsel en het oneindig hiërarchische India bepalen. Het geeft je familie aanzien en status waarmee het zich door middel van (uit)huwelijken verbindt met andere families die opgeteld hun status en macht nog groter maakt.
Het is de confrontatie van moderniteit en (religieuze) traditie die voor zoveel spanning zorgt in de wereld en met name ook bij jonge Indiërs in India zelf maar met name bij Indiërs die opgeleid en werkzaam zijn in het Westen. Werken met de meest geavanceerde technologie in een vaak geseculariseerde weinig religieuze omgeving en tegelijk aan de wensen van je familie voldoen die met of zonder je toestemming op zoek gaat naar een geschikte huwelijkspartner c.q familie waarmee ze gelieerd wil worden, waarbij bijna altijd sociaal-economische overwegingen en niet liefde de doorslag geven.
Overigens zou India nog veel meer tech-talent kunnen voortbrengen als er meer aandacht zou worden besteed aan het primaire onderwijs. Veel talent krijgt nu niet de kans om door te stromen naar het hoger onderwijs, terwijl dat hoger onderwijs niet overal even goed is en te weinig capaciteit heeft om jaarlijks honderdduizenden nieuwe studenten een plek te geven. De jonge bevolking heeft zo zijn voordelen maar dan moet de overheid dat ook faciliteren.
Wat de samenwerking met Indiase bedrijven en Indiërs vaak moeilijk maakt is niet primair hun technische expertise maar hun gebrekkige kennis van andere culturen en andere manieren van communiceren.