Incredible India. Het land dat in de recente geschiedenis nog Nederlandse ontwikkelingshulp toegeschoven kreeg, verwacht in 2030 Japan en Duitsland te passeren op de economische ranglijst.
Mede door de snelle digitalisering wordt India de derde grootste economie ter wereld, voorspelt de regering in Delhi. Het overvloedige it-talent en met name de vaardige softwareontwikkelaars zijn verantwoordelijk voor de opmars. Vorig jaar was de economie al groter dan die van landen als het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Plan is binnen afzienbare tijd ook China van de troon te stoten, een ambitie die door de veranderende geopolitieke verhoudingen sneller dichterbij komt.
Volgens SAP-topman Christian Klein is India ‘de plaats waar je moet zijn’. Hij ziet India als de grote winnaar in de volgende fase van globalisering. SAP zit al bijna dertig jaar in India. Met 15.000 medewerkers vormt India voor SAP het op een na grootste r&d-centrum en de snelst groeiende markt.
Wat maakt de India zo succesvol op it-gebied? En hoe komt het dat bijna alle grote Amerikaanse bedrijven inmiddels door managers van Indiase afkomst worden geleid?
Computable reisde naar Bangalore om daar het r&d-centrum SAP Labs te bezoeken, verschillende bedrijven te spreken, aan SAP TechEd deel te nemen en de situatie op het platteland van India te peilen; het is het startschot voor de serie over het land van de it-goeroes, getiteld ‘It In India’.
Benieuwd of de reeks artikelen ons meer gaat vertellen dan de aloude, bekende stereotypen.
Benieuwd of het ook zal gaan over de hindoe nationalistische ideeën van veel professionals in de IT industrie en daarbuiten. Hun Hindutva ideologie met als belangrijke inspiratiebron het Europees fascisme van een eeuw geleden. Of de kaste discriminatie en de groeiende sociaal-economische ongelijkheid en de milieuvervuiling waaraan de IT-industrie een grote bijdrage levert.