Bijna het voltallige personeel van OpenAI dreigt over te stappen naar Microsoft. Inmiddels hebben ruim zevenhonderd van de 770 werknemers aangekondigd het leidende ai-bedrijf te verlaten. Afgelopen weekend waen dat nog vijfhonderd.
De vrees is groot dat ChatGPT binnenkort op een teleurstelling uitdraait. Zonder ondersteuning dreigt een snel verval. De toekomst van OpenAI, afgelopen vrijdag nog de parel van de ai-wereld, is uiterst onzeker geworden nu investeerders overwegen om juridische stappen te ondernemen tegen het toezichthoudende bestuur dat OpenAI-grondlegger en topman Sam Altman afserveerde. Vooral de botte manier waarop dit gebeurde, zette bij de medewerkers kwaad bloed . Nog steeds hebben de commissarissen van de ai-pionier geen nadere uitleg gegeven over de redenen van het ontslag. En de ai-wetenschappers die in een jaar tijd opzienbarende prestaties hebben geleverd, willen niet zo worden behandeld. En zeker niet door een toezichthoudende raad die er naar hun mening een bedenkelijk niveau aantikt.
Loonlijst
Een aantal kapitaalschieters wil net als het personeel dat Altman weer bij OpenAI terugkeert hoewel Microsoft hem al op de loonlijst heeft gezet. Satya Nadella, de topman van Microsoft die tijdens deze crisis tot nog toe het hoofd koel heeft gehouden, zegt daar niet geheel onwelwillend tegenover te staan. Hij houdt de mogelijkheid open dat Altman naar OpenAI terugkeert in zijn vorige rol. Nadella verklaarde sowieso met Altman te willen samenwerken, of die nu bij OpenAI zit dan wel een nieuwe ai-ontwikkelpoot bij Microsoft gaat leiden.
De emoties bij de achtergebleven OpenAI-medewerkers zijn de afgelopen vier dagen flink opgelaaid. Volgens de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal is op Ilya Sutskever, hoofd van OpenAI’s wetenschappelijke afdeling en een van de vier commissarissen die Altman heen zond, grote druk uitgeoefend. Werknemers verweten hem OpenAI met een onbezonnen actie in een crisis te hebben gestort.
Anna Brockman, de vrouw van medeoprichter Greg Brockman die de kant van Altman koos in diens conflict met de board, werd helemaal door emoties overmand. Huilend vroeg ze Sutskever om een verklaring waarna deze eminente ai-wetenschapper zijn spijt betuigde. Sutskever tekende daarop het manifest dat het ontslag eist van de board waar hij zelf deel van uitmaakt. Als er een ding duidelijk is in dit soapachtige conflict dan dat de toezichthouders de zwarte piet toegeschoven krijgen. De raad die maatschappelijke belangen boven snelle winsten stelt, is aangeschoten wild.
Affaire
Overigens kan deze affaire voor de OpenAI-medewerkers nog een financieel staartje krijgen. Vlak voordat Altman de laan werd uitgestuurd, onderhandelde het bedrijf met externe investeerders over de verkoop van personeelsaandelen. OpenAI werd op een dikke 85 miljard dollar gewaardeerd. Als deze deal zou zijn doorgegaan, hadden veel ai-experts vele tientallen miljoenen per persoon opgestreken. Bij een overstap naar Microsoft wordt hen dit bedrag door de neus geboord. Volgens de Wall Street Journal laten deze werknemers een veer als ze bij OpenAI vertrekken want Microsoft gaat dit niet compenseren.