De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) legt de gemeente Voorschoten een boete op van dertigduizend euro. De reden is dat de gemeente informatie over afval van individuele huishoudens langer bewaarde dan nodig was en de inwoners daarover niet goed informeerde. Het ging om gegevens over het gebruik van grijze en ondergrondse afvalcontainers. De gemeente heeft haar werkwijze aangepast.
Vanaf maart 2019 zijn alle grijze containers (kliko’s) vervangen door containers met een chip. Doel is om meer gescheiden afval op te halen, door de hoeveelheid restafval die inwoners kunnen aanbieden te beperken. Inwoners die gebruikmaakten van een ondergrondse container op straat kregen een token. Zowel de eigen container als de token werden gekoppeld aan het woonadres. Bij het aanbieden van afval registreerde de gemeente het chipnummer, het tijdstip, de locatie en het type afval.
Biedt een huishouden een kliko vaker dan om de week aan? Dan weigert de vuilniswagen deze te legen. Of de toegang tot een ondergrondse container wordt na vijf zakken restafval op één dag geblokkeerd voor de rest van de dag. Voor deze systemen is het voor de gemeente nodig om enige tijd te beschikken over de ‘stortgegevens’ van het betreffende huishouden.
De AP stelde vast dat de gemeente deze persoonlijke gegevens langer bewaarde dan noodzakelijk was voor de uitvoering van het afvalbeleid. Naar aanleiding van het onderzoek heeft de gemeente de bewaartermijnen teruggebracht. Bovendien heeft zij alle inwoners met een brief geïnformeerd.
Op 2 november jongstleden besloot de AP de gemeente toch een bestuurlijke boete op te leggen van dertigduizend euro. ‘Dat is een tegenvaller’, zegt wethouder Hubert Schokker. ‘Je kunt elke euro maar één keer uitgeven en we besteden het geld natuurlijk veel liever aan gezondheid, veiligheid, onderwijs, noem maar op. Daarom overwegen we bezwaar aan te tekenen.’
Doe ik ook altijd bij verkeersboetes :
Hierbij teken ik bezwaar aan, tegen de boete. Ik lette wel niet op de snelheid en reed veel te hard maar ik besteed het geld natuurlijk “veel liever aan gezondheid, veiligheid, onderwijs, noem maar op”.