Chaos. OpenAI, de kampioen van artificial intelligence (ai), is diep verscheurd geraakt door het onverwachte ontslag van topman Sam Altman. Een uittocht van prominente ai-researchers dreigt. Een aantal sleutelfiguren is al opgestapt bij de 120 man tellende ai-pionier. Grote zakelijke klanten die OpenAI-technologie afnemen, zoeken naar alternatieven. En een nieuwe kapitaalronde die OpenAI zo’n 85 miljard dollar moet opleveren, ligt in duigen.
Microsoft en andere grote investeerders proberen te redden wat er te redden valt. Ze proberen de board die Altman afgelopen vrijdag de laan uitstuurde, te overtuigen om hun besluit ongedaan te maken. De hoofdrolspeler zelf wil wel terug, maar niet onder de huidige structuur waarbij investeerders nagenoeg geen invloed hebben.
Volgens Reuters vinden al gesprekken plaats tussen Altman en directieleden van OpenAI. Ook praat hij met de board, de toezichthouder die hem wipte. Volgens The Verge had het bestuur er zaterdag in principe mee ingestemd om af te treden waardoor voor Altman de voordeur weer open stond. Maar later begon de board weer te twijfelen.
Altman houdt nadrukkelijk de optie open om een eigen ai-bedrijf à la OpenAI te beginnen. Veel ai-researchers blijven loyaal aan Altman en zullen hem zeker volgen. Het zal Altman, een begenadigd dealmaker, weinig moeite kosten om vele miljarden aan financiering binnen te slepen.
Rust terugkeren
Microsoft, veruit de grootste geldschieter van OpenAI, heeft zich nog niet publiekelijk uitgelaten over de ontwikkelingen bij de ai-pionier waar de softwaregigant zo afhankelijk van is. Net als de andere investeerders heeft Microsoft er alle belang bij dat de rust bij OpenAI terugkeert. Maar in afwijking van veel andere Silicon Valley-bedrijven hebben de geldschieters bij OpenAI nagenoeg geen invloed op de board. Ze hebben rechten op een groot aandeel in toekomstige winsten, terwijl hun zeggenschap gering is.
OpenAI bestaat uit een uiterst succesvolle commerciële poot en een non-profit-stichting die weer boven de ‘business’ staat en bestuurlijk het laatste woord heeft. Die Board zou hooguit twee uur per maand aan de ai-ontwikkelingen bij OpenAI besteden, terwijl Sam Altman dag in dag uit zeker zestien uur per dag in de hoogste versnelling werkt.
OpenAI’s mede-oprichter Ilya Sutskever die vindt dat Altman te snel gaat en zich te weinig om de veiligheid bekommert, is erin geslaagd de board aan zijn zijde te krijgen. Die board bestaat uit weinig figuren van grote statuur in de ai-wereld. Dit zijn namelijk twee dames uit de academische wereld en de mede-oprichter van de vraag-en-antwoord site Quora, een soort internationale Willem Wever.