In de samenleving bestaat een brede wens om minder afhankelijk te zijn van Big Tech. Kiezers vinden het de hoogste tijd voor Europese alternatieven voor Apple, Microsoft, Google en Facebook. Zo blijkt uit de eerste reacties op de Technologie Kieswijzer die Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) heeft samengesteld.
Kiezers kunnen met de Technologie Kieswijzer hun standpunten bepalen en die vergelijken met die van politieke partijen. Deze kieswijzer is ook een onderzoekstool. De uitkomsten leren hoe Nederlanders denken over de toekomst van de digitale samenleving. Rudy van Belkom, directeur STT, signaleert een aantal opmerkelijke trends uit de response van de bijna negenduizend kiezers die de enquête hebben ingevuld.
Een opvallend aantal Nederlanders wil de bouw van grote datacenters afstemmen op de Nederlandse behoeften. We moeten Nederlandse data zoveel mogelijk opslaan in datacenters in Nederland, vindt deze groep. Duurzaamheid als argument om de bouw van datacenters te beperken, leeft in verhouding minder onder het publiek. Weinigen voelen voor sluiting van datacenters vanwege het hoge gebruik van groene stroom en miljoenen liters water.
Dat Nederlanders zaken meer in eigen hand willen houden, blijkt ook uit de opinies over het gebruik van techniek in het onderwijs. Een aanzienlijk percentage is voor strengere regulering. Deze groep vindt dat we het onderwijs moeten beschermen tegen de producten en diensten van grote techbedrijven. Dat burgers minder afhankelijk willen worden van Big Tech komt ook naar voren uit de wens te investeren in Europese alternatieven en een betere infrastructuur.
Het is net als met de muziek-, film- en theaterwereld. Je kunt de pest in hebben over het mondiale bereik van Hollywood, de New Yorkse en Londense theaterproducties e..d. hebben of ook zo nu en dan naar iets gênants uit Nederland kijken. Ondanks bakken met subsidie en vriendjespolitiek voor 140 euro per kaartje of zo. Wat een hypocriet gehuichel. Wie vraagt ons om van die fantastische, diverse zelfs gratis diensten gebruik te maken?
Dat we er vanaf zien om in Nederland vraag te krijgen naar grote hoeveelheden duurzame energie voor datacenters (en daarmee vermoedelijk exponentieel meer rentabiliteit kunnen creëren op het opschalen van leveringscapaciteit) is natuurlijk iets waar nog meerdere generaties in de toekomst hoofdschuddend op terug zullen kijken.
“De Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) is een onafhankelijke stichting en is op 29 februari 1968 opgericht door het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI). De aanleiding voor de oprichting was een bezoek van technisch-wetenschappelijk attachés van het toenmalige Ministerie van Economische Zaken aan de Verenigde Staten. Als we het over een spruitjeslucht hebben dan stinkt het de pan uit want ik denk dat negenduizend kiezers die een enquête ingevuld hebben volgens de kiesdeler nog niet één zetel is. De kiezers die macht willen moeten niet kiezen voor een versplintering daarvan want op dit moment kijk ik hoofdschuddend naar generatie die ik schuldig verklaar aan de hedendaagse problemen.
Tenslotte gaat de rentabiliteit over lange termijn meer om de transport mogelijkheden dan de opwekking, de leveringscapaciteit van duurzame energie gaat vooral om de netwerkcapaciteit. In het afvlakken van de pieken hierin kunnen we meer doen met lastenverdelingen dan klagen want een Londonse theaterproductie kostte nog geen €30 en retour vliegticket nog geen €50 Euro, buiten de spits reizen is goedkoper want door Big Tech hebben we ‘Het Nieuwe Werken’ doordat Den Haag is blijven hangen in de jaren 60. Aangaande de sport kijk ik verder dan de dijken want de arrogantie van resultaten uit het verleden past niet bij de resultaten in het heden als ik kijk naar Ajax.