Ik geloof nooit zo in toekomstvoorspellingen. Allemaal leuk wat visionairs vertellen op die congressen, maar het vaak is het niet meer dan extrapolatie van de huidige ontwikkelingen. Als toekomstvoorspellingen uit zouden komen, dan waren sciencefiction-films ook wel wat realistischer geweest.
Ik heb in sciencefiction-films nog nooit iemand een qr-code zien scannen. En volgens de sciencefiction-films uit de jaren 70, zouden we nu allemaal in hetzelfde trainingspak moeten lopen. Nu doen sommigen dat wel, maar dat zijn meestal niet de grootste visionairs van deze wereld.
Wereld veranderen
Als je de visionairs van nu moet geloven, gaat ai onze hele wereld op de kop zetten. Ai is voor bijna alles de oplossing. Het is nog net geen toveren. Sterker nog, hoe hebben we het ooit zonder gedaan? Terwijl ik vijf jaar geleden geen visionair heb horen zeggen dat ai de wereld gaat veranderen. Vergeet big data waar we het nu over hebben, ai gaat het helemaal worden.
Maar als ai de oplossing is voor bijna alles, waarom hoor ik in de huidige verkiezingscampagne daar dan niemand over? Het is geen campagne-item. Ik hoor niemand over de mogelijkheden ervan. En ook niemand over de gevaren ervan. Ze willen allemaal meer huizen bouwen, daar geen asielzoekers in stoppen en grote bedrijven geen belasting laten betalen. Dit laatste roept natuurlijk niemand, maar gaat in een volgende VVD-kabinet natuurlijk wel weer gebeuren.
Overheid en ict
Maar er is geen lijsttrekker die roept dat ai het lerarentekort gaat oplossen, de overheid kleiner gaat maken en de regeldruk in de zorg naar beneden gaat halen. En waarom doen ze dit niet? Omdat niemand gelooft in sciencefiction. Anders hadden we nu allemaal wel in hetzelfde trainingspak gelopen. Of zouden ze stiekem weten dat overheid en ict niet zo’n goed idee is?
De concurrentie is informatiever want een bestudering van de verkiezingsprogramma’s door ICT magazine leert dat kunstmatige intelligentie bij de meeste partijen op de agenda staat. Sommige partijen zien hierin vooral kansen en andere partijen alleen maar bedreigingen. De politieke visies over maatschappelijke inbedding van kunstmatige intelligentie verschillen nogal en de trias politica van inspraak, rechtspraak en wetenschap kent dan ook nogal wat adviescolleges.
Er is tenslotte meer dan de glamourpolitiek van moties voor de bühne als we kijken naar het politieke werk binnen de verschillende kamercommissies. En één daarvan zou Computable aan moeten spreken want regeren is vooruitzien.