De gemeente Groningen zet een streep onder de invoering van een nieuw ict-systeem voor het sociaal domein. De door leverancier BlinQt uit Ede geleverde software zou de uitvoering van de Participatiewet, de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet ondersteunen. Dit meldt RTV Noord.
Groningen is al jarenlang bezig met plannenmakerij voor de vernieuwing van de systemen bij de gemeente-afdeling Sociale Zaken en Werk. De bedoeling was dat het project Vernieuwing Applicaties Sociaal Domein (VASD) vanaf 1 maart 2022 stapsgewijs zou worden ingevoerd, om per 1 januari 2023 volledig in gebruik te zijn. Dat is mislukt, meldt RTV Noord.
De regionale omroep heeft om een toelichting gevraagd bij zowel de gemeente als leverancier BlinQt (via een aanbesteding in april 2021 geselecteerd), maar niet gekregen. Onduidelijk is ook wat de financiële strop voor de gemeente wordt en of er een rechtszaak volgt over het gesneefde project.
Frappant dat overheden altijd met dit soort trajecten als een soort faillissement omgaan in moeilijke stadia. Je staat altijd ergens en je wilt altijd ergens naartoe. Tenzij je als opdrachtgever geen verstand van zaken hebt en beeldvorming bij de personen in kwestie uitsluitend tot stand komt met aangedragen analogieën en metaforen. Dan wil men nog wel eens tot de conclusie komen dat de ‘stekker’ eruit moet en dan zonder ook maar enig benul te hebben over hoe verder. Soms lijkt het dan of de aandragers van al die beeldspraak maar nauwelijks een grijns kunnen onderdrukken als het harde besluit valt. Sommige mensen zijn gek op orgies van kapitaalvernietiging zolang het hun eigen geld niet betreft. Bij de Gemeente Groningen weet ik er alles van.
Heel bizar weer. Ben erg benieuwd naar de antwoorden op de vragen die nog niet beantwoord zijn. Klinkt weer als een miljoenenstrop.
Waarom wil iedere overheid steeds opnieuw het wiel uitvinden?
Laat het gezamenlijk ontwikkelen, b.v. via het VNG, dat bespaart miljoenen.
@Ron, daar is geen enkel empirisch bewijs voor. Het optimum ligt vrijwel altijd bij een van onderaf gedreven vrijwillige mix van concurrentie en samenwerking.
Ik zie juist kansen.
Wat dacht je van Programmanager plannenmakerij gesneefde projecten deel II voor een mooi vervolg.
En natuurlijk een commissie die het e.e.a. onderzoekt, hoe het heeft kunnen gebeuren en hoe het beste dit weer mis te laten gaan 😉
Een jurist om anderen de schuld te geven en hoe jezelf vrij te pleiten.
Uitbreiding financiele afdeling om voor mogelijkheden financiele ruimte.
Is het beleid of is erover nagedacht? Want ik lees in een beleidsvisie dat gemeente in de transitie van een anologe balie naar een digitaal loket zit. Wat betreft het je staat ergens en je wilt naar iets toe van Rob is een mislukt project niet altijd een verlies want de kans van Dino gaat om het leren van je fouten. De antwoorden op de vragen van Leon die nog niet gesteld zijn gaan tenslotte niet om een ICT project maar om de organisatorische veranderingen. Want uit dezelfde beleidsvisie van de gemeente blijkt dat de informatiestromen nog teveel langs elkaar lopen, het digitaal dossiergericht werken is blijkbaar nogal rommelig. Applicatiegedreven versus datagedreven zou de programmanager zich kunnen richten op de transitie van analoge balie naar digitaal loket om vandaar uit projecten te definiëren.