Zijn webwinkels nog wel veilig? Goede vraag natuurlijk zo met de feestdagen voor de deur, waar menig verlanglijstje in het boodschappenmandje van de webshop wordt gedaan. Uit cijfers van de politie blijkt dat er dit jaar al ruim 30 procent meer frauduleuze webshops offline zijn gehaald dan vorig jaar.
Bij fysieke winkels heb je dat probleem toch minder. Je maakt zelden mee dat je bij de groenteboer een kilo stoofperen bestelt, deze betaalt en dat hij je vervolgens een leeg zakje meegeeft. De enige die natuurlijk wel fraude pleegt is de slager. Die vraagt altijd ‘mag het ietsje meer zijn?”. Het is nooit ietsje minder. Terwijl de kans dat je op de gok een kilo rundergehakt op de weegschaal legt en dat het net iets minder dan een kilo is net zo groot is dan de kans dat er meer op ligt. Dus als de slager tegen mij zegt ‘dat is dan 28 euro vijftig’, antwoord ik altijd met ‘mag het ietsje minder zijn?’.
Fietsenmaker
In de winkel sta je oog in oog met de verkoper. Met een webshop betaal je en is het maar afwachten of het komt. Natuurlijk zijn er hints om de webshop niet te vertrouwen. Een buitenlandsbankrekeningnummer bijvoorbeeld of een aanbod dat te mooi is om waar te zijn. Als een zwerver je een fiets voor 15 euro aanbiedt, denk je ook niet dat die zwerver is zijn vrije tijd fietsenmaker is.
Opsporing
Het is ook te gemakkelijk om te doen. Je kopieert een webshop, verandert het bankrekeningnummer en je kunt je gang gaan. Zeer lastig voor Alberto Stegeman om daar achteraan te gaan. En natuurlijk kun je een webwinkel een keurmerk geven. Maar dat is, net als met de bescherming door de maffia, ook niet gratis. En de politiek zal zeggen: zwaarder straffen. Ik zeg meer geld naar de opsporing. Niet ietsje minder, maar graag ietsje meer.