Rabobank maakt van zijn id-wallet Datakeeper een zelfstandige entiteit en hoopt daarmee een standaard te zetten voor veilige digitale gegevensuitwisseling in Nederland. De bank ontwikkelde de wallet sinds 2017 als oplossing waarmee consumenten en instellingen persoonlijke en financiële gegevens veilig delen. Met de verzelfstandiging kunnen andere organisaties het product gebruiken en gezamenlijk doorontwikkelen, is het idee.
Id-wallets, ook wel e-wallets of eID’s genoemd, stellen gebruikers in staat persoonlijke gegevens veilig op te slaan en gemakkelijk te delen met derden. Je kunt ze gebruiken voor uiteenlopende doelen, zoals leeftijdsverificatie, het opvragen van financiële gegevens en het raadplegen van brondata uit bijvoorbeeld het basisregister of het UWV.
Volgens Datakeeper-directeur Vincent Kolijn ontbreekt een duidelijke norm voor data-uitwisseling en zijn id-wallets hiervoor de oplossing. Ze voorkomen fraude, vergemakkelijken uitwisseling en besparen tijd op controles. Rabobank verwacht dat Datakeeper als zelfstandige entiteit bijdraagt aan de bredere acceptatie van id-wallets door andere organisaties. De bank nodigt andere partijen uit tot samenwerking.
Naast Rabobank maken diverse andere bedrijven gebruik van Datakeeper, zoals verhuurbedrijven voor identiteitsverificatie en woningcorporaties en hypotheekverstrekkers voor financiële informatie van klanten.
De ontwikkeling van e-wallets staat de laatste jaren in de schijnwerpers. Zowel de Europese Commissie als de Nederlandse overheid is groot voorstander van deze technologie voor het beveiligd digitaal delen van persoonlijke informatie. Belangrijkste argument daarbij is dat de burger de regie houdt over de persoonlijke gegevens. Hij of zij bepaalt zelf welke organisatie voor welke toepassing welke gegevens te zien krijgt.