Ict-dienstverlener Conclusion koppelt zijn recente herfinanciering van 410 miljoen euro aan concrete duurzaamheidsdoelstellingen. Het bedrijf sprak met banken en investeerders een bonus-malusregeling af, waarbij de Utrechters minder of meer rente betalen als ze de doelen wel of juist niet behalen.
De zogeheten sustainability-linked loan omvat drie meetbare kpi’s die zijn vastgesteld in samenwerking met enkele banken waaronder ABN Amro, en investeerder NPM Capital. Deze partijen zijn al langer financieel bij Conclusion betrokken en werkten in maart mee aan de herfinanciering. Destijds was al sprake van een koppeling tussen rente en duurzaamheidsdoelen, maar de kpi’s moesten nog worden vastgesteld. Dit is nu dus klaar.
De doelstellingen zijn vastgelegd tot 2029, gelijk met de financieringsperiode, en elke kpi is gekoppeld aan een van de duurzaamheidspijlers: milieu, sociale aspecten en governance. Jaarlijks zal Conclusion de behaalde resultaten rapporteren. Volgens financieel directeur Emiel van Boxtel vormen de duurzaamheidsdoelen een integraal onderdeel van de bedrijfsfilosofie en -strategie.
Nearshoring
Conclusion gebruikt de herfinanciering van maart voor groei in het buitenland en versterking van de Nederlandse activiteiten. Zo breidde het bedrijf in oktober zijn nearshoring-capaciteit uit met de overname van twee Portugese ondernemingen: SAP-specialist Score Consulting en detacheerder Neotalent.
Sustainability-linked loans zijn de laatste jaren in opkomst. Volgens financieel informatieverstrekker Bloomberg bedroeg het volume van dergelijke leningen die door Nederlandse organisaties werden verstrekt, in 2022 ruim twintig miljard euro, 74 procent meer dan een jaar eerder. Het aantal transacties groeide in die periode 58 procent. Veel leningen worden verstrekt door grootzakelijke bedrijven en niet per se door financiële instellingen.