Vanaf 1 december 2023 stelt de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) nieuwe vergunningen beschikbaar voor lokale, private 5G-netwerken. Deze vergunningen bieden bedrijven de kans om een digitale infrastructuur voor eigen toepassingen en bedrijfsprocessen op te tuigen.
De toezichthouder geeft de vergunningen af in de volgorde waarop de aanvragen binnenkomen. Nieuwe aanvragers hebben dezelfde rechten op frequentiegebruik als bestaande vergunninghouders. Samenwerking tussen aanpalende vergunninghouders is dus van belang.
Er is voor lokale draadloze toepassingen tweemaal 50 Megahertz beschikbaar in de 3,5 GHz-band. De uitgegeven vergunningen zijn geldig tot en met 31 december 2040.
Bedrijven kunnen met zo’n vergunning, al dan niet gezamenlijk, een eigen 5G-netwerk aanleggen, schrijft de RDI. Daarmee kunnen zij met eigen frequenties en op eigen terrein bijvoorbeeld virtual reality gebruiken of slimme, complexe apparaten zoals zelfrijdende voertuigen of robots in fabrieken aansturen.
Wel handig voor de IoT want het gaat niet om de complexiteit van de apparaten maar de mogelijkheid om te kunnen communiceren zodat domme apparaten slimmer worden door algoritmen.
En nu maar hopen voor de aanvragers van dit spectrum (en de RDI) dat de rechter niet toch binnenkort het hele NFP wat betreft de 3,5 GHz opnieuw naar de tekentafel verwijst met die 2 x 50 MHz in aparte kavels en het verplicht aanpassen van de up-down verhouding aan de landelijke netwerken.
Daarnaast zijn “Perceelsgebonden netwerken” met bewijsvoering vanuit het Kadaster leuk bedacht als NL-variant op het begrip “lokale/private netwerken” en wil de RDI dan best de enige scheidsrechter spelen, als er ruzie tussen buren dreigt. Alleen denken de mainports en grote gemeenten met smart city ambities daar nog steeds wat anders over.