De eerste editie van Cybersec Netherlands is vanochtend van start gegaan. Plaats van handeling: hal drie van de Jaarbeurs in Utrecht. Voor cio’s, ciso’s en it-managers en cybersecurity-specialisten uit de publieke sector en van bedrijven is de vakbeurs op 1 en 2 november 'the place to be' om kennis op te doen, innovaties te bewonderen en met elkaar van gedachten wisselen over de laatste ontwikkelingen in het vakgebied.
Het idee voor Cybersec Netherlands ontstond in april van dit jaar in Brussel. Met zo’n 5.800 cybersecurity-professionals en ruim 150 exposanten was Cybersec Europe een groot succes. Dat smaakte naar meer en uitbreiding met ‘lokale’ edities lag in de lijn der verwachtingen. Nederland bijt deze week het spits af, later gevolgd door onder meer een Aziatische editie.
In de openingsochtend waren er presentaties van cybersecurity-adviseur Brenno de Winter over de NSI2-regelgeving, de richtlijn die EU-lidstaten verplicht om strengere, uniforme cybersecurity-normen in te stellen voor specifieke (vitale) bedrijven en instellingen, en Jaya Baloo, chief security officer van securitybewaker Rapid7. Laatstgenoemde zoomde in op de vraag hoe we samen onze infrastructuur kunnen verdedigen tegen aanvallers en kunnen leren van conflicten uit het verleden en het heden.
Op de beurs staan talloze stands en zijn velerlei presentaties van experts te volgen, verdeeld over thema’s als ‘cybersecurity strategy’, ‘human firewall’, ‘hybrid it-beveiliging’ en ‘identity & accesmanagement’. Ook is er, logischerwijs, volop aandacht voor artificial intelligence (ai). Ai wordt zowel in securityoplossingen ingezet als ter verdediging tegen aanvallen. De realiteit van vandaag is echter dat cybercriminelen met de meest geavanceerde aI aan de haal gaan. Peter Zinn, chief evangelist van ict-beveiligingsbedrijf Cyber Agent en strategisch adviseur van onder andere Interpol, Europol, de KLPD, Microsoft en Kaspersky, zal morgen in lezing zijn licht laten schijnen op deze ‘Januskop’.
‘Het wordt alleen nog maar erger’
Op 2 november staat ook een presentatie van Dave Maasland, directeur van ict-beveiliger Eset Nederland, op het programma onder de ‘hoopgevende’ titel ‘Don’t Worry, It’s Only Getting Worse’. Hoewel het in het licht van de georganiseerde cybercrime alleen maar erger wordt blijft hij naar eigen zeggen positief gestemd. Maasland schetst dan ook hoe veerkracht op ict-beveiligingsgebied haalbaar is.
Voorts geeft Politie Midden-Nederland een toelichting op de tool ‘Check je hack’. Voor de politie is het bestrijden van cybercriminaliteit een topprioriteit geworden met deze tool kan burgers daarbij helpen.
Computable is mediapartner van Cybersec Netherlands. Meer informatie: Cybersec Netherlands