In Londen zijn beleidsmakers, bedrijfsleiders en onderzoekers uit de hele wereld bijeen om te praten over de risico's van artificiële intelligentie (ai). De AI Security Summit vindt woensdag en donderdag plaats en begon met een gezamenlijke verklaring over de noodzaak van wereldwijde coördinatie en toezicht op deze ontwrichtende technologie. Het decor van de top is Bletchley Park, waar in de Tweede Wereldoorlog de Duitse Enigma-code werd gekraakt.
De top is een initiatief van de Britse premier Rishi Sunak, die het Verenigd Koninkrijk graag positioneert als epicentrum voor computerinnovatie en dit evenement aangrijpt als het begin van een wereldwijde dialoog over de veilige ontwikkeling van ai.
Naast Sunak nemen Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris, VN-secretaris-generaal Antionio Guterres en hoge ambtenaren uit landen als Brazilië, Canada, China, Duitsland, Frankrijk, India, Japan, Kenia en Saoedi-Arabië deel. Ook staan gesprekken met topmensen van techbedrijven op de agenda, zoals met Elon Musk (Twitter), Sam Altman (OpenAI) en Marc Benioff (Salesforce).
Mijlpaal
De zogeheten Bletchley-verklaring over ai-security zou een mijlpaal zijn in de internationale samenwerking om de kansen en risico’s van geavanceerde ai-technologieën aan te pakken, aldus de Britse regering. Het document is ondertekend door 28 landen en benadrukt de behoefte aan een gezamenlijke inspanning om de technologie op een veilige en verantwoorde manier te ontwikkelen en in te zetten.
De verklaring erkent het potentieel voor ernstige schade, zowel opzettelijk als onopzettelijk, veroorzaakt door geavanceerde ai-modellen. Specifieke zorgen zijn er over cyberbeveiliging, biotechnologie en desinformatie. Het document benadrukt de noodzaak van internationale samenwerking en ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek naar ai-veiligheid, schrijft de organisatie. Deze overeenkomst benadrukt ook de verantwoordelijkheid van ai-ontwikkelaars om de technologie veilig te maken en te testen.
In navolging van de gezamenlijke verklaring richten de Britten ’s werelds eerste AI Safety Institute op. Frankrijk organiseert binnenkort een nieuwe topbijeenkomst.
Enigma
De locatie van de tweedaagse top is symbolisch. Bletchley Park, ten noorden van Londen, was tijdens de Tweede Wereldoorlog de plek waar Britse deskundigen de Duitse codeermachine Enigma kraakten. Ze droegen daarmee indirect bij aan de val van Hitler-Duitsland.
De wiskundige en informaticus Alan Turing was een van de knappe koppen die in Bletchley Park (tegenwoordig museum) de Enigma-versleuteling doorbrak. Turing publiceerde in 1937 ‘On Computable Numbers’, over een test om te bepalen of een computer in staat is menselijke intelligentie te simuleren door middel van een gesprek, waarbij een menselijke beoordelaar moet bepalen of hij met een mens of een computer communiceert. Ict-vaktitel Computable is vernoemd naar de titel van Turings beroemde publicatie.