Met inmiddels bijna 190 geregistreerde algoritmes krijgt het Algoritmeregister steeds meer vorm. Toch er is nog veel werk te verzetten, voordat overheden hun rekenmodellen verplicht in het register moeten aanmelden. Eerst maar zorgen dat iedereen meedoet, meldt demissionair staatsecretaris Alexandra van Huffelen.
Een kleine veertig overheidsorganisaties hebben de door hen gebruikte algoritmes aangemeld in het register dat in december 2022 van start ging met ongeveer honderd algoritmes. Onder de deelnemers zijn gemeenten, ministeries en zelfstandige bestuursorganen. Volgens Van Huffelen hebben alle departementen toegezegd dat ze voor eind 2023 aangeven wanneer zij hun algoritmes publiceren. Haar ministerie ondersteunt de organisaties daarbij.
Het is de bedoeling dat het register uiteindelijk verplicht wordt gesteld voor ‘impactvolle algoritmes’ en ‘hoog-risico ai-systemen’. Maar vooralsnog is het belangrijk dat iedereen meedoet, aldus de demissionair bewindspersoon. Er zijn volgens haar veel voordelen aan technologie zoals algoritmes en generatieve ai, maar ook risico’s. Ze pleit voor zorgvuldigheid, transparantie en goede checks bij het gebruik van de rekenmodellen.
Het register draagt bij aan waarborging van transparantie en verantwoordelijkheid in het gebruik van algoritmes door de overheid. De tool moet burgers en bedrijven inzicht bieden in het gebruik van deze technologieën en hen helpen meer controle te krijgen over hun digitale interacties met de overheid.
De transparantie hoopt Van Huffelen ook te tonen door het open karakter van de ontwikkeling van de tool zelf. ‘Dit betekent dat mensen kunnen meekijken of wat we doen voldoet aan de vereisten, of er geen gekke bugs in zitten, of het veilig is.’ De code van het Algoritmeregister is openbaar en het ministerie zoekt actief feedback van ontwikkelaars en andere mensen die ermee aan de slag gaan.