Amazon is van plan om een soevereine cloud te lanceren, bedoeld voor Europese klanten die strenge eisen hebben op het gebied van dataresidentie. Deze soevereine cloud is gescheiden van de bestaande AWS-regio's. AWS wil in alle opzichten een Europees verhaal schrijven.
De AWS Europese soevereine cloud moet overheidsinstellingen en gereguleerde industrieën, én de onafhankelijke softwareleveranciers die hen ondersteunen, in staat stellen gevoelige gegevens op te slaan en kritieke workloads uit te voeren op aangepaste AWS-infrastructuur. De cloudgigant stelt dat deze soevereine cloud volledig binnen Europa zal worden gevestigd en beheerd. Ook de service is Europees. De cloud wordt namelijk beheerd en ondersteund door AWS-medewerkers die Europees en in de Europese Unie (EU) woonachtig zijn.
AWS heeft nog geen datum waarop deze nieuwe dedicated cloud operationeel wordt. Het bedrijf is volop bezig met het opbouwen van een volledig aparte infrastructuurregio. De eerste AWS-regio die zal worden ondersteund is Duitsland, hoewel het bedrijf stelt dat deze beschikbaar zal zijn voor alle Europese klanten.
Exclusief
Nieuw zijn de plannen niet. Eind vorig jaar kondigde AWS zijn Digital Sovereignty Pledge aan met de belofte om AWS-klanten de meest geavanceerde set aan functies voor soevereiniteit aan te bieden. Deze zomer werd ook al AWS Dedicated Local Zones aangekondigd. Het gaat om infrastructuur gebouwd voor exclusief gebruik door een klant of gemeenschap, en geplaatst op een door de klant gespecificeerde locatie of datacenter.
Om de scheiding tussen deze cloud en de bestaande AWS Global Cloud te behouden, moeten klanten een nieuwe AWS-account aanmaken. De nieuwe AWS European Sovereign Cloud staat daar namelijk los van en is onafhankelijk van de acht bestaande AWS-regio’s die al open zijn, te weten Frankfurt, Ierland, Londen, Milaan, Parijs, Stockholm, Spanje en Zürich.
Laatkomer
AWS lijkt eerder een laatkomer als het om Europese soevereine clouds gaat – want een trend. Veel partijen introduceren Europese soevereine clouds in navolging van de voorgestelde regels van de EU die vereisen dat klantgegevens binnen de regio worden opgeslagen en verwerkt.
Microsoft kondigde eerder aan dat het vanaf dit jaar een EU Data Boundary biedt, waardoor klanten alle gegevens binnen Europa kunnen opslaan en verwerken. Het kondigde ook Microsoft Cloud for Sovereignty aan, gericht op klanten in de publieke sector en overheidsinstanties, die intussen in publieke preview loopt.
Google Cloud onthulde in 2021 dat het een soevereine cloud aan het bouwen was voor Duitse ondernemingen, organisaties in de publieke sector en gezondheidszorg in samenwerking met T-Systems, onderdeel van Deutsche Telekom. En ook met Proximus loopt een initiatief.
Oracle kondigde ook plannen aan voor soevereine cloudregio’s, die nu bekend staan als EU Sovereign Cloud en bestaan uit twee regio’s in Spanje en Duitsland, los van de commerciële en overheidscloudregio’s van Oracle.
En dan zijn er nog lokale initiatieven. Eerder dit jaar onthulde de Zweedse startup Evroc zijn plannen om ‘Europa’s eerste veilige, soevereine en duurzame hyperscale-cloud te bouwen om zo een einde te maken aan de ‘buitenlandse dominantie van de Europese cloudmarkt’. Al gaan vooral de grote, Amerikaanse cloudpartijen met de meeste aandacht lopen.
Dit lijkt wel een serieuze poging van AWS om echt een alternatief te bieden die aan alle Europese regelgeving zal voldoen.
Nog steeds de vraag of je voor je nationale informatievoorziening 100% afhankelijk wilt blijven Amerika. Waar gaat digid.nl, overheid.nl enzo draaien en waar wordt data gehost. Afhankelijkheid van gas uit Rusland was geen probleem want Putin zou toch wel gek zijn om een oorlog richting westen te beginnen.. VS is toch bakermat van democratie met een verstandig staatsman aan het hoofd.. Turkije een seculiere staat ..
Je hoeft niet ver terug in de geschiedenis om in te zien dat de toekomst voorspellen last blijft.
Gaan we straks weer de VS politiek steunen als ze een oorlog beginnen tegen een land vanwege vermeende massavernietingswapens, na inval gewijzigd in omdat was gewoon schurkenstaat … 🙂
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ondernemen-en-innovatie/rijksoverheid-stimuleert-innovatie maar wat nou met GAIA ?
DINO, je hebt gelijk. Dat is een kwestie van nuchter verstand. Maar onze grootste partij houdt niet van vergezichten, geen industriebeleid, noch van wat samen als EU doen. Het woord industriebeleid kennen ze ook niet meer.
Een beetje aanrommelen, vooral grote buitenlandse postbusbedrijven helpen en verder lekker in de positie van tussen servet en tafellaken in blijven zitten. 🙂
Ik vraag me toch af hoe gescheiden dat kan zijn. Ja, de omgeving staat in de EU en met een juridische afdeling of zelfs apart bedrijf in de EU is Amazon USA dan min of meer onafhankelijk van die EU cloud. Maar, de Patriot Act verplicht een Amerikaans bedrijf om mee te werken aan elk soort verzoek dat de FBI/CIA/NSA doet. Zelfs al staat de EU cloud in de EU en via een Europees Amazon bedrijf, de USA kan het Amazon dan toch nog steeds erg lastig maken.
Berry, in het algemeen wordt er onderling veel gegevens uitgewisseld tussen de inlichtingendiensten en de politiediensten o.m. via de Counter Terrorism Group en Interpol, dus ook met de Amerikanen. Dat mag op grond van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002. Maar als een Europees land, zoals Nederland, een keer niet wil/mag meedoen en betreffende gegevens staan in een “soevereine” AWS cloud, dan kan de VS natuurlijk een beroep doen op de Patriot Act, zoals je hebt aangegeven.
Interpol fungeert als een platform voor samenwerking en informatie-uitwisseling tussen nationale politiediensten en heeft geen rechtstreekse bevoegdheden om in te grijpen in nationale aangelegenheden. Dat is de theorie want AWS is een commerciële partij die pretendeert onafhankelijk te zijn maar volgens de Amerikaanse wet gehoorzaam moet zijn aan de bevelen vanuit Washington. En publiek-private dilemma van loyaliteit klinkt daarom als een ouderwetse Latijnse frase. Quis custodiet ipsos custodes?
Sarcasme van Dino wordt niet begrepen door Jaap, het ongelijk in de communicatie gaat om het verkeerde been waardoor het heel makkelijk wordt om iemand in een zelf gegraven valkuil te duwen. Niet te ver terug in de tijd is gewoon Nederlands voor de contemporaine geschiedenis in een notendop. Lang gestudeerd maar niks geleerd heeft AWS wat uit te leggen over controle, de metadata die verkregen wordt over het gebruik van de infrastructuur gaat om het sleepnet.
Big tech versus Big Brother gaat het om de soevereiniteit van de territoriale rechtspraak want niet ver terug in de geschiedenis herinner ik me een misbruik van rechtsstelsels, een controle op de IP gaat niet om de Patriot Act. De vergezichten over Industrie 4.0, Smart Cities en nog wat IoT gedreven innovatie gaat om ‘I know what you did last summer’ van metadata waarin DL/ML voor een ‘connection of the dots’ zorgt. Want gaat het hele verhaal niet gewoon om vertrouwen?